Zupa krewetkowa z mleczkiem kokosowym

Tym razem zachęcamy Was do spróbowania prostej i smacznej zupy z owocami morza rodem z Azji. Nasza zupa krewetkowa jest bardzo aromatyczna o orientalnym charakterze. Łączy smaki krewetek, ostrego curry, delikatnie słodkawego mleka kokosowego i aromatycznej kolendry.

 

 

Składniki:

100 g makaronu ryżowego

łyżka oleju sezamowego

łyżka oliwy

2-3 ząbki czosnku

2-3 cm kawałki imbiru

1 łyżka czerwonej pasty curry

350 ml mleka kokosowego

200 g pieczarek

100 g tofu naturalnego

300 g krewetek królewskich

sos rybny lub sól

świeża kolendra

 

Sposób przygotowania:

Ugotować makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić.

Krewetki obrać z pancerzy, oderwać ogonki. Z pancerzy i szklanki wody ugotować wywar krewetkowy.

W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej sezamowy i oliwę i przesmażyć pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz starty na tarce o małych oczkach imbir. Dodać pastę curry  i podsmażyć ciągle mieszając przez 2-3 minuty a następnie dolać wywar krewetkowy. Zagotować. Dolać mleko kokosowe i kontynuować gotowanie.

Pieczarki i tofu pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować około 5 minut, po czym dołożyć krewetki oraz makaron. Gotować aż krewetki zmienią kolor. Doprawić sosem rybnym lub solą.  Podawać posypane kolendrą.

 

Czas przygotowania: 30′

Trudność: łatwe