fbpx

Zdrowa kuchnia w Twoim domu

Chcemy być zdrowi i zdrowo się odżywiać, dbać o swoją dietę, korzystać z ruchu i zrzucać zbędne kilogramy. Myśląc o zdrowym odżywianiu powinniśmy rozważyć przygotowywanie dań samemu. Skład niektórych gotowych dań typu „fit” czy „light” może bardzo rozczarować. W myśl zasad „jesteś tym co jesz” wybierajmy dobre jakościowo produkty: warzywa i owoce od sprawdzonych dostawców, bezpośrednio od rolnika lub własnego ogródka, świeże mięso ze sprawdzonego źródła. W przygotowaniu dań pomoże kilka niezbędnych naczyń i akcesoriów kuchennych, które pozwolą nie tylko przygotować pełnowartościowe posiłki bez tłuszczu, ale także zaoszczędzić sporo czasu na przygotowanie dań.

Patelnia grillowa

Patelnia grillowa pozwala na przygotowanie dań bez tłuszczu lub na minimalnej ilości potrzebnej do posmarowania żeberek patelni. Dzięki temu danie jest lekkie i łatwostrawne. Dodatkowo tłuszcz z grillowanego mięsa czy ryby zostaje odprowadzony wyżłobieniami w dnie patelni dzięki czemu, potrawa jest mniej kaloryczna. Przygotowanie danie jest zbliżone do przygotowywania na tradycyjnym grillu, z tą przewaga, że wytapiający się tłuszcz nie kapie na rozżarzony węgiel, a tym samym  smalony nie osadza się na przygotowywanej potrawie. Możemy bezpiecznie używać patelni grillowej i przygotowywać na niej potrawy przez cały rok, nawet nie mając ogrodu. Budowa patelni pozwala uzyskać taki sam smak i wygląd potraw, jak tych przygotowanym na klasycznym grillu. Patelni grillowych VALDINOX możemy używać na wszystkich typach kuchenek i płyt grzewczych, z indukcyjną włącznie.

Patelnia grillowa

 

Naczynia z powłokami nieprzywierającymi

Wszystkie garnki i patelnie VALDINOX pokryte są powłoką nieprzywieraną (adhezyjną), która ułatwia gotowanie oraz czyszczenie naczyń kuchennych. Powłoka pozwala na gotowanie przy użyciu  mniejszej ilości tłuszczu, dzięki czemu  potrawy są zdrowsze. Garnki z powłoką zapobiegającą przywieraniu potraw znacznie podnosząc jakość posiłków poprzez ograniczenie użycia tłuszczu oraz komfort pracy w kuchni umożliwiając łatwe czyszczenie. Dzięki temu danie przygotowywane w takim naczyniu jest zdrowsze, lżejsze i mniej kaloryczne. Współczesne powłoki nieprzywierające mają wysoką odporność na zarysowania i ścieranie, a także promienie UV. Z powodzeniem mogą służyć do gotowania na wszystkich rodzajach płyt grzewczych.

 

 

Gotowanie na parze

Dania przygotowane na parze są lekkostrawne, niskokaloryczne i świetnie nadają się dla osób dbających o linię a także nie tolerujących ciężkich, tłustych potraw. Gotowanie na parze ma wiele zalet: pozwala zachować większość witamin i minerałów, minimalizując ich straty, pozwala uniknąć szkodliwych substancji powstających w procesie smażenia (tłuszczy trans) i nasiąkania potrawy tłuszczem jak podczas tradycyjnego smażenia. Gotowane na parze produkty zachowują naturalny smak i kolor, nie rozgotowują się i nie rozpadają a także pozostają jędrne i soczyste. Możemy przygotować całe danie w jednym garnku używając uniwersalnej stalowej nakładki do gotowania na parze. W ten sposób posiłek na parze przygotujemy w mniej niż 30 minut, oszczędzając czas  i energię.  Jest to idealne rozwiązanie dla osób zabieganych i lubiących zdrową kuchnię. 

 

Łosoś na parze z płatkami czosnku

 

Składniki:

4 kawałki łososia

4 ząbki czosnku

2 łodyżki selera naciowego

sól

słodka papryka

majeranek

cząber

sok i skórka z cytryny niewoskowanej

 

Sposób przygotowania:

Płat łososia kroimy na podłużne porcje. Wyciągamy pęsetą ości, skrobiemy łuski. Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kawałki ryby przyprawiamy solą, słodka papryką, majerankiem i cząbrem. Z cytryny ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Polewamy rybę. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie płatki. Seler naciowy myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek i seler dodajemy do ryby. Tak zamarynowaną pozostawiamy w lodówce w szczelnym pojemniku na kilka godzin.

Na sitku nakładki do gotowania na parze umieszczamy kawałki ryby. Wykładamy na nią marynatę z warzywami. Gotujemy na parze 10-15 minut.

Serwujemy z zielonymi warzywami i ziemniakami.

 

 

 

Sałatka z grillowanym kurczakiem, pieczarkami i rukolą

Składniki:

(na 4 porcje)

1 podwójna pierś z kurczaka

sól, czarny pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie

opakowanie rukoli

½ czerwonej papryki

200g pieczarek

oliwa do smażenia

dressing:

2 łyżki musztardy dijon

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka balsamico (opcjonalnie)

sól, czarny pieprz

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy nieco oliwy na małej patelni. Pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy aż odparują większą cześć wody. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką. Pozostawiamy do przestudzenia.

Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i każdą pierś rozkrawamy na dwie części. Doprawiamy z obu stron solą, czarnym pieprzem, ostrą papryka i ziołami prowansalskimi. Patelnie grillową smarujemy olejem i rozgrzewamy. Układamy kawałki kurczaka i grillujemy na złoto z obu stron. Przestudzamy.

Na talerzach układamy garść rukoli i posypujemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną papryką oraz plasterkami podsmażonych pieczarek. Pierś z kurczaka kroimy w paski. Układamy na sałatce.

W kubku mieszamy oliwę z musztardą dijon i opcjonalnie balsamico. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Sałatkę polewamy dressingiem.