Patelnia grillowa - poznaj zsady grillowania - VALDINOX

Zdrowa kuchnia w Twoim domu

W ostatnich latach rośnie świadomość dotycząca korzystnego wpływu zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia na funkcjonowanie organizmu. Chcemy długo cieszyć się dobrym zdrowiem i wartościowo odżywiać, dbać o dietę, korzystać z ruchu oraz zrzucać zbędne kilogramy. Najskuteczniej wprowadzisz w życie zdrowe odżywianie, jeśli zdecydujesz się na samodzielne przygotowanie potraw.

 

Skład gotowych dań często może rozczarować, mimo oznaczeń „light” czy „fit”. W myśl zasady, że „jesteś tym, co jesz”, wybieraj dobre jakościowo produkty: warzywa i owoce od sprawdzonych dostawców, bezpośrednio od rolnika lub z własnego ogródka, a także świeże mięso ze sprawdzonego źródła. W zdrowym gotowaniu pomoże kilka niezbędnych naczyń i akcesoriów kuchennych, które pozwolą nie tylko przygotować pełnowartościowe posiłki przy minimalnym użyciu tłuszczu, ale także zaoszczędzić sporo czasu.

 

Patelnia grillowa VALDINOX

Patelnia grillowa pozwala na przygotowanie dań z minimalną ilością tłuszczu, potrzebnego do posmarowania żeberek patelni. Dzięki temu danie jest zdrowsze i lekkostrawne. Dodatkowo tłuszcz z grillowanego mięsa czy ryby zostaje odprowadzony wyżłobieniami w dnie patelni, co powoduje, że potrawa jest mniej kaloryczna. Zdrowe dania z patelni grillowej smakują podobnie jak z tradycyjnego grilla, ale wytapiający się tłuszcz nie kapie na rozżarzony węgiel, a tym samym spalony nie osadza się na przygotowywanej potrawie wraz z substancjami rakotwórczymi.

 

Patelnia grillowa VALDINOX sprawia, że możemy cieszyć się smakiem grillowanych potraw nawet jeśli nie mamy ogrodu. Budowa patelni pozwala uzyskać taki sam smak i wygląd dań, jak tych przygotowanym na klasycznym grillu. Patelni grillowych VALDINOX możemy używać na wszystkich typach kuchenek i płyt grzewczych, z indukcyjną włącznie. Grillowany kurczak z patelni będzie równie smaczny przez cały rok.

 

Patelnia grillowa

 

NACZYNIA Z POWŁOKAMI NIEPRZYWIERAJĄCYMI

Wszystkie garnki i patelnie VALDINOX pokryte są powłoką nieprzywieralną (adhezyjną), która ułatwia gotowanie oraz czyszczenie naczyń kuchennych. Garnki z powłoką zapobiegającą przywieraniu potraw, znacznie podnoszą jakość posiłków, które poprzez ograniczenie użycia tłuszczu są zdrowsze. Dzięki temu danie przygotowywane w takim naczyniu jest lżejsze i mniej kaloryczne. Powłoka nieprzywieralna ułatwia również czyszczenie patelni po posiłku. Współczesne powłoki nieprzywierające mają wysoką odporność na zarysowania i ścieranie, a także promienie UV. Z powodzeniem mogą służyć do gotowania na wszystkich rodzajach płyt grzewczych.

 

 

GOTOWANIE NA PARZE

Dania przygotowane na parze są lekkostrawne, niskokaloryczne i świetnie nadają się dla osób nietolerujących ciężkich, tłustych potraw. Gotowanie na parze ma wiele zalet: pozwala zachować większość witamin i minerałów, uniknąć szkodliwych substancji powstających w procesie tradycyjnego smażenia (np. tłuszczy trans) i nasiąkania potrawy tłuszczem. Gotowane na parze produkty zachowują naturalny smak i kolor, nie rozgotowują się i nie rozpadają – pozostają jędrne i soczyste. Używając uniwersalnej stalowej nakładki do gotowania na parze, możemy przygotować całe danie w jednym garnku. W ten sposób posiłek przygotujemy w mniej niż 30 minut, minimalizując brudne naczynia i oszczędzając czas oraz energię. Jest to idealne rozwiązanie dla osób zabieganych i lubiących zdrową kuchnię. 

 

ŁOSOŚ NA PARZE Z PŁATKAMI CZOSNKU 

Składniki:

  • 4 kawałki łososia
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • sól
  • słodka papryka
  • majeranek
  • cząber
  • sok i skórka z cytryny niewoskowanej

 

Sposób przygotowania:

  1. Płat łososia kroimy na podłużne porcje. Wyciągamy pęsetą ości, skrobiemy łuski. Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Kawałki ryby przyprawiamy solą, słodką papryką, majerankiem i cząbrem. Z cytryny ścieramy skórkę, wyciskamy sok i polewamy nim rybę. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie płatki. Seler naciowy myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek i seler dodajemy do ryby. Tak zamarynowaną pozostawiamy w lodówce w szczelnym pojemniku na kilka godzin.
  3. Na sitku nakładki do gotowania na parze umieszczamy kawałki ryby. Wykładamy na nią marynatę z warzywami. Gotujemy na parze 10-15 minut.
  4. Serwujemy z zielonymi warzywami i ziemniakami.

 

 

 

SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I RUKOLĄ

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól, czarny pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie
  • opakowanie rukoli
  • ½ czerwonej papryki
  • 200 g pieczarek
  • oliwa do smażenia

dressing:

  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka balsamico (opcjonalnie)
  • sól, czarny pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy nieco oliwy na małej patelni. Pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy, aż odparują większą część wody. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką. Pozostawiamy do przestudzenia.
  2. Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i każdą pierś rozkrawamy na dwie części. Doprawiamy z obu stron solą, czarnym pieprzem, ostrą papryka i ziołami prowansalskimi. Patelnię grillową smarujemy olejem i rozgrzewamy. Układamy kawałki kurczaka i grillujemy na złoto z obu stron. Przestudzamy.
  3. Na talerzach układamy garść rukoli i posypujemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną papryką oraz plasterkami podsmażonych pieczarek. Pierś z kurczaka kroimy w paski i układamy na sałatce.
  4. W kubku mieszamy oliwę z musztardą dijon i opcjonalnie balsamico. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Sałatkę polewamy dressingiem.