Gotowanie VALDINOX

Swojskie Mac and Cheese

Dziś swojska wersja amerykańskiego specjału. Mac and cheese to nic innego jak makaron zapieczony z serem. Naszą wersję dodatkowo podkręcimy tak, by odpowiadała podniebieniom mięsożerców. Wegetarianie mogą po prostu zrezygnować z dodatku szynki i kiełbaski. Potrawa grzechu warta, więc serdecznie zapraszamy do wspólnego gotowania!

 

Składniki:

 

500 g makaronu kolanka
kostka żółtego sera
3 kiełbasy śląskie
300g szynki
2 pomidory
cukinia
cebula
zioła prowansalskie
bazylia
100 ml śmietany
pieprz, sól

 

Sposób przygotowania:

 

Gotujemy makaron i układamy jego warstwę w brytfannie. Ser trzemy na tarce i układamy na makaronie. Cebulkę podsmażamy na łyżce masła z szynką i kiełbasą pokrojoną w kostkę. Dodajemy pieprz, sól, bazylię i zioła. Zawartość patelni wylewamy na serze. Całość przykrywamy kolejną warstwą sera i makaronu. Pomidora i cukinię kroimy w plastry i układamy w naczyniu. Dolewamy śmietanę. Finiszujemy ostatnią wersją makaronu i sera.

 

 

 

Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp 190 st. na ok. 20 minut, aż ser roztopi się w całym naczyniu.

 

PRO TIP: Do Mac and Cheese możecie użyć kilku rodzajów sera. Dzięki temu „wyczyścimy” lodówkę z kończących się produktów zapobiegając ich zmarnowaniu!