fbpx
Porady Ula Pedantula Valdinox Solution

Jak dbać o naczynia kuchenne – sprytne porady Uli Pedantuli

Są osoby, które uwielbiają pracę w kuchni. Gotowanie jest dla nich pasją, a pieczenie czystą rozrywką. Inni zaś nie znoszą żmudnych zajęć, a stanie przy garnkach to dla nich najgorsza kara. Niestety prawda jest taka, że w każdym domu musi znaleźć się osoba, która będzie zajmowała się kuchennymi obowiązkami, bez względu na to czy je lubi, czy też nie. Na szczęście  istnieją proste patenty, które ułatwiają prace kuchenne, a do tego sprawiają, że garnki i patelnie będą służyły nam przez długie lata. Praktycznych porad dotyczących użytkowania naczyń kuchennych udzieliła Ula Pedantula, która firmuję limitowaną serię naczyń Valdinox Solution dostępnych w sieci sklepów Auchan.

Kobieta w kuchni

Ula Chincz – dziennikarka, prezenterka i osobowość telewizyjna, znana również jako Ula Pedantula, a to za sprawą popularnego bloga i kanału na YouTube poświęconego codziennym domowym wyzwaniom, jak sama mówi „w gotowaniu stawia na wygodę, prostotę i wysoką jakość”. Nic więc dziwnego, że w swojej kuchni chętnie testuje i używa naczyń VALDINOX. Co więcej nie tylko je próbuje, ale również chętnie dzieli się spostrzeżeniami ze swoimi fanami. Nowy cykl poradnikowy „Jak dbać o rzeczy codziennego użytku tak, aby długo nam służyły” Ula Pedantula rozpoczyna od porad kuchennych, testując nasze najnowsze naczynia VALDINOX Solution.

 

Naczynia kuchenne Valdinox Solution to idealne rozwiązanie do Twojej kuchni

 

Rozwiązanie kuchennych dylematów – garnki i rondle

Garnki, rondle i patelnie z kolekcji Solution posiadają korpus wykonany z aluminium, który doskonale przewodzi ciepło. Sprawia to, że naczynia szybko i równomiernie się rozgrzewają oraz długo utrzymują temperaturę, oszczędzając czas i pieniądze. Do tego korpus garnków i patelni pokryty jest wewnątrz powłoką NON-STICK renomowanej szwajcarskiej marki ILAG, która skutecznie zapobiega przywieraniu i przypalaniu potraw oraz ułatwia mycie naczynia.

Co powinniśmy robić, aby nieprzywieralna powłoka na długo zachowa swoje właściwości według Uli?  „Naczynia z powłoką NON-STICK są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości. Po smażeniu nie trzeba ich gruntownie myć czy szorować. Wystarczy przetrzeć powierzchnię ręcznikiem papierowym, lub umyć pod ciepłą, bieżącą wodą. Jednak zawsze należy poczekać aż patelnia wystygnie i nigdy nie zalewać gorącej powierzchni zimną wodą! Szok termiczny może osłabić warstwy powłoki nieprzywieralnej i uszkodzić patelnię! Dbaj o warstwę NON-STICK za każdym razem kiedy używasz garnka czy patelni. Nie szoruj jej ostrymi zmywakami. Nie drap widelcem czy nożem! Używaj drewnianych lub nylonowych łyżek i łopatek. To najlepsze towarzystwo dla Twoich naczyń!

 

Rozwiązanie kuchennych dylematów- patelnie

Chcesz, by patelnia służyła Ci przez lata? Wbrew zaleceniom z przepisów kulinarnych, naczyń z powłoką nieprzywieralną nigdy nie nagrzewaj kiedy są puste. Rozgrzewanie pustej patelni do wysokiej temperatury osłabia spójność warstw powłoki. „Aby tego uniknąć zastosuj prosty zabieg – przed podgrzaniem przetrzyj powierzchnię naczynia ręcznikiem papierowym z niewielką ilością oleju. Powłoka nieprzywieralna w naczyniach VALDINOX Solution sprawia, że potrawy nie przywierają do powierzchni nawet jeśli dodasz odrobinę tłuszczu. Jeśli jednak pozostawisz resztki potrawy w naczyniu, które zaschną, wystarczy, że zalejesz je wodą i podgrzejesz garnek czy patelnię, a wszystkie pozostałości odkleją się od powierzchni”.

 

Naczynia kuchenne Valdinox Solution dostępne w sieci Auchan

 

Kolekcja naczyń VALDINOX Solution to garnki, rondle i patelnie o różnych rozmiarach. Różne średnice, pojemności i wysokości naczyń sprawiają, że każdy może wybrać naczynia, które będą dopasowane do jego zwyczajów kulinarnych. „Zawsze dobieraj średnicę patelni do wielkości porcji, jaką chcesz usmażyć. Puste miejsca będą się niepotrzebnie przegrzewały, niszcząc warstwy powłoki nieprzywieralnej. Gotując w mniejszym naczyniu oszczędzisz energię i zużyjesz mniej tłuszczu.” – radzi Ula.

Użyteczność kontra wygląd

Kupując garnki i patelnie przede wszystkim zależy nam na tym, aby były one jak najbardziej funkcjonalne. „Naczynia z powłoką NON-STICK to klucz do sukcesu dań jednogarnkowych. Dzięki nim możesz najpierw podsmażyć poszczególne składniki, a później gotować i dusić je do miękkości. A to wszystko w jednym naczyniu, za jednym razem! Pamiętaj jedynie, by najpierw dodawać składniki wymagające dłuższego gotowania, a te delikatniejsze dorzuć na sam koniec. Potrawy jednogarnkowe to dwa w jednym: więcej smaku i… mniej sprzątania!

Funkcjonalność to jedno, ale co tu dużo mówić –  chcemy mieć po prostu fajne garnki! Efektowne detale kolekcji VALDINOX Solution, w postaci rączek przypominających drewno sprawiają, że gotową potrawę możesz podać na stół w garnku, w którym się gotowała! Pamiętaj tylko, aby użyć podkładki lub drewnianej deski, która zabezpieczy blat przed wysoką temperaturą.

A co zrobić by w kuchni zapanował porządek?

„Masz mało miejsca do pracy w kuchni? Koniecznie usuń wszystko, co znajduje się na kuchennym blacie! Mogą tam zostać tylko takie sprzęty i akcesoria, których używasz do gotowania codziennie! Uważnie przejrzyj zawartość kuchennych szafek i pozbądź się wszystkiego co zbędne! Gwarantuję, że w ten prosty sposób wygospodarujesz sporo potrzebnego miejsca do przechowywania, a w kuchni wreszcie zapanuje porządek! – zapewnia Ula. Natomiast jeśli brak Ci motywacji do porządków w domu to zamiast urządzać wielkie sprzątanie, na które nigdy nie ma czasu, co drugi dzień uporządkuj jedną szafkę lub inne zagracone miejsce. W ten sposób niewielkim nakładem sił i czasu, po kawałku uporządkujesz cały dom, a efekt będzie trwały. Porządek w domu to nie musi być rewolucja! Małymi krokami osiągniesz równie wiele!”

 

Porady Uli Pedantuli naczynia kuchenne Valdinox Solution

 

Garść kulinarnych wskazówek Uli Pedantuli.

  • Jeśli chcesz by warzywa po smażeniu były chrupiące nie sól ich przed smażeniem. Solenie powoduje, że puszczają sok i wtedy można je jedynie poddusić! Wyjątkiem jest bakłażan, który pod wpływem soli traci charakterystyczną goryczkę.
  • Przepis na idealny stek? Wyjmij mięso z lodówki na tyle wcześnie, by osiągnęło temperaturę pokojową. Pamiętaj, aby posolić stek dopiero po usmażeniu, następnie pozostaw go, na parę minut przed podaniem, by jego smak był idealny.
  • Jeśli przez roztargnienie zdarzy Ci się przesolić zupę, możesz ją uratować przez dodanie kilku surowych ziemniakó Po zagotowaniu pochłoną nadmiar soli i złagodzą smak Twojej zupy.
  • Soczyste, pyszneburgery z patelni, a nie z grilla? Pamiętaj, aby ręcznie wyrabiać mieloną wołowinę. Nigdy nie dodawaj do niej jajka, ale dodaj odrobinę lodowato zimnej wody. Pomoże ona związać kolagen, dzięki czemu mięso stanie się bardziej miękkie, a po usmażeniu będzie soczyste i pełne smaku. Smacznego!

 

Przygotowywanie ulubionego dania powinno być tak samo przyjemne jak jego jedzenie. Odpowiednio dobrane naczynia do gotowania to kluczowy element wyposażenia kuchni. Wytrzymałe garnki i patelnie zamienią codzienne przygotowywanie posiłków  w prawdziwą przyjemność.  „Dobre składniki i doskonałej jakości naczynia VALDINOX to najlepszy przepis na sukces w kuchni.” – podsumowuje Ula Pedantula.

 

Kolekcja naczyń kuchennych VALDINOX Solution, polecanych przez Ulę Chincz, dostępna jest w wyłącznie w sklepach sieci Auchan w całej Polsce do 24 grudnia lub do wyczerpania zapasów.