fbpx

Sprawdzone i zdrowe przepisy na wiosenne zapiekanki

3 przepisy na zdrowe zapiekanki, które przywołają wiosnę na talerzu

Wraz z mijającymi porami roku zmieniają się nasze codzienne aktywności i nawyki żywieniowe. Aby cieszyć się zdrowiem i witalnością, powinniśmy żyć w zgodzie z rytmem natury. Poznaj zdrowe przepisy dla całej rodziny i przywołaj wiosnę na talerzu.

Wiosenna dieta – jak odżywiać się zgodnie z porą roku?

Równowaga energetyczna to podstawa tradycyjnej medycyny chińskiej. Według niej każda pora roku odpowiada innym nawykom żywieniowym. Wiąże się to z procesami trawiennymi dyktowanymi zmienną temperaturą. Wiosna to czas oczyszczenia organizmu. Wraz z jej nadejściem odradza się nie tylko przyroda, ale i my sami.

 

Sezonowe warzywa, ryby czy mięso można zapiekać w brytfannach z pokrywką. Takie naczynia świetnie sprawdzają się w piekarnikach oraz na kuchenkach. Modele z pokrywkami zapewniają soczystość i wyjątkowy aromat przygotowywanej potrawy. Oprócz tego posiłki serwowane w takiej brytfannie zachowują wszystkie wartości odżywcze i witaminy. Dlatego też zapiekanki przyrządzane z ich pomocą to samo zdrowie na talerzu! Poznaj 3 wiosenne przepisy na zdrowe zapiekanki i czerp energię z pełnowartościowej diety dopasowanej do pory roku.

 

Brytfanna Valdinox w której przygotujesz soczyste dania na każdą okazję

Przepis na zapiekankę z kurczakiem, szparagami i młodymi ziemniakami

 

Składniki:

 

  • 650 g udek z kurczaka
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 250 g zielonych szparagów
  • oliwa z oliwek, sól morska i pieprz
  • pomidorki koktajlowe według uznania
  • kilka gałązek oregano
  •  

Sos BBQ:

  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • po 1 łyżce: musztardy, sosu sojowego, sosu worcestershire, octu winnego, cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ papryczki chili bez nasion

 

Wyczyść młode ziemniaczki, polej oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem. Ułóż je w brytfance do zapiekania i piecz w temp. 220°C przez 20 minut.

 

Natnij udka nożem w kilku miejscach i umieść je na rozgrzanej patelni grillowej. Smaż przez 10 minut do zarumienienia się skórki. Dopraw kurczaka solą i pieprzem, następnie smaż po drugiej stronie przez 5 minut.

 

Zmiksuj składniki sosu w blenderze. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i wygospodaruj przestrzeń na środku naczynia. Umieść w niej przygotowany sos, a na nim udka z kurczaka. Wstaw do piekarnika na 20 minut.

 

Opłucz szparagi i obierz ok. ⅓ ich wysokości, usuń zdrewniałe końce. Posmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem. Po upływie 20 minut dodaj warzywa do brytfanki, wraz z pomidorkami i oregano. Pozostaw danie w piekarniku przez kolejne 10-15 minut.

 

Przepis na zapiekankę z łososiem, szpinakiem i gorgonzolą

 

Zapiekanka podana do stołu

 

Składniki:

 

  • 500 g makaronu (penne lub fusilli)
  • 500 g szpinaku
  • 200 g sera gorgonzola
  • 30 dag łososia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 mozzarella
  • sól i pieprz

 

Ugotuj makaron al’dente i umieść w naczyniu, w którym będziesz zapiekać danie.

 

Na patelni nieprzywieralnej rozpuść masło, dodaj czosnek i uduś szpinak. Dopraw solą i pieprzem, wlej śmietanę i pozwól jej odparować. Gotowy sos wylej na makaron.

 

Łososia dopraw solą i pieprzem, pokrój na kawałki i razem z gorgonzolą wyłóż na makaron. Na koniec dodaj startą mozzarellę. Piecz w temp. 200°C przez 25 minut.

 

Przepis na makaronową zapiekankę z warzywami i mozzarellą

 

Składniki:

 

  • 300 g makaronu (penne lub fusilli)
  • 1 umyty brokuł
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie boczku parzonego
  • 175 g pomidorów małe pomidory: 175 g
  • 200 g słodkiej śmietanki 30%
  • 1 mozzarella
  • 40 g tartego parmezanu
  • sól i pieprz

 

Ugotuj makaron al’dente. Pokrój różyczki brokułu w drobne kawałki, wrzuć do osolonej, wrzącej wody i gotuj bez przykrycia.

 

Pokrój boczek w paski, a cebulę posiekaj w drobną kostkę. Całość smaż na patelni bez dodatku tłuszczu. Jaja wbij do miski, wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.

 

Ugotowany makaron umieść w brytfannie, zalej doprawioną śmietanką, dodaj brokuły, usmażony boczek i cebulę oraz pokrojone pomidorki i mozzarellę.

 

Brytfanna Valdinox Expert w Twojej kuchni

 

Całość wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Na koniec posyp parmezanem, włóż do piekarnika i piecz w temp. 200°C przez ok. 15-20 minut.