fbpx
Przepis Valdinox na świąteczne danie ryba po grecku

Ryba po grecku zapiekana pod ciastem francuskim

Pyszna i efektowna wersja świątecznego dania – ryba po grecku zapieczona w cieście francuskim i serwowana na ciepło. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu ryba, może być gwiazdą świątecznego stołu. 

 

PRZEPIS: Ryba po grecku zapiekana pod ciastem francuskim

Składniki:

  • 3-4 filety z dorsza
  • mąka do obtoczenia
  • 2 średnie marchewki
  • pół selera
  • korzeń pietruszki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 600 ml domowego przecieru pomidorowego lub dwie puszki pelatti
  • 300 g jarmużu
  • płat ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz, suszona natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie
  • mak do posypania

 

Sposób przygotowania:

Filety oprószyć solą, czarnym pieprzem i obficie suszoną natką pietruszki, obtoczyć w mące. Smażyć na złoto na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron. Ostudzić.

 

Jarmuż myjemy, odsączamy i odcinamy zgrubiałe nerwy. Przesmażamy na maśle klarowanym aż lekko zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

 

Warzywa umyć. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por i cebulę pokroić, przesmażyć na klarowanym maśle. Dodać starte warzywa korzeniowe i przesmażać razem około 5 minut aż lekko zmiękną.  Dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz przecier pomidorowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wystudzić.

 

W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwy: smażoną rybę, jarmuż, pierzynkę warzywną a na wierzch płat ciasta francuskiego. Płat ciasta najwygodniej jest wykroić na desce na kształt naczynia i ponacinać w kilku miejscach a następnie przenieść na wierzch dania. Całość można ozdobić wykrojonymi z reszty ciasta gwiazdkami.

 

Ryba po grecku zapiekana pod ciastem francuskim przepis Valdinox na świąteczne danie w garnku do zapiekania Expert

 

Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 30 minut do zarumienienia.

 

Przepis na świąteczne danie Valdinox ryba zapiekana pod ciastem francuskim w garnku Valdinox Expert

 

Czas przygotowania: 60’

Trudność: łatwe

Ilość porcji: 8