fbpx
Valdinox pyszny przsepis na danie obiadowe dla rodziny

PRZEPIS: Sycylijskie pulpeciki drobiowe  w pomidorach

Sycylijskie pulpeciki drobiowe serwowane w gęstym sosie pomidorowym z makaronem. Pyszne danie rodzinne do przygotowania w 30 minut!

 

Składniki:

  • 400g makaronu penne
  • tarty parmezan

 

PULPECIKI

  • 500 g mielonego indyka lub piersi z kurczaka
  • ½ kajzerki (30 g)
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • łyżka kaparów
  • łyżka rodzynek
  • 5-6 czarnych oliwek
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, czarny pieprz, tymianek, oregano

 

SOS

  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 900 g pomidorów pelati lub 2 puszki zmiksowanych pomidorów
  • sól, czarny pieprz, tymianek, oregano

 

 

Sposób przygotowania:

 

SOS:  na dużej patelni rozgrzać nieco oliwy i przesmażyć starty na tarce o małych oczkach czosnek i cebulę. Dodać pomidorowe pelati oraz przyprawy: sól, czarny pieprz, tymianek, oregano. Zagotować i dodać makaron penne. Gotować al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W razie gdyby sos był zbyt gesty dodać nieco bulionu lub wody.

 

PULPECIKI: Bułkę namoczyć w ciepłym mleku.

Mięso umieścić w dużej misce, dodać rozmoczoną bułkę wraz z mlekiem, drobno posiekane kapary, oliwki, rodzynki i natkę pietruszki oraz przeciśnięty czosnek. Wyrobić jednolitą masę, doprawić do smaku przyprawami.

 

Łyżką nabierać porcję mięsa i mokrymi rękoma formować małe pulpeciki. Smażyć na złoto ze wszystkich stron na patelni z rozgrzaną oliwą.

Usmażone pulpeciki przekładać do makaronu z sosem. Gotować kilka minut do połączenia smaków.

Pulpeciki w sosie pomidorowym z makaronem serwować na ciepło, posypane startym parmezanem.

 

Przepis na sycylijskie pulpeciki w pomidorach Valdinox

 

Czas przygotowania: 30’

Trudność: łatwe

Ilość porcji: 6

Kaloryczność: 530 kcal/porcja