fbpx

Żur wielkanocny – tradycyjna zupa na świąteczne śniadanie

Wielkanoc to doskonały moment na delektowanie się tradycyjnymi potrawami kuchni polskiej. Na świątecznym stole nie może zabraknąć żurku na zakwasie z kiełbasą, jajek, pasztet, gotowanej szynki czy babki wielkanocnej. Uroczyste śniadanie wielkanocne rozpoczyna się dzieleniem jajkiem, po czym przechodzi się do kosztowania pozostałych dań. Żur wielkanocny to potrawa, bez której wielu nie wyobraża sobie celebrowania Świąt Wielkanocnych. Ważny jest nie tylko sam przepis, ale także naczynie do żurku, w którym będzie przyrządzone danie.

Barszcz biały a żurek

Różnic pomiędzy barszczem białym, a żurkiem nie ma wiele, przez co niekiedy z trudem można wskazać na składniki wpływające na zmianę smaku jednego i drugiego dania. Tym, co odróżnia obie zupy, jest zakwas. Dla barszczu białego zarezerwowany jest zakwas z mąki pszennej, z kolei dla żurku z mąki żytniej. Dlatego też żurek posiada intensywny smak, a barszcz biały delikatny. Do żurku zazwyczaj dodaje się białą kiełbasę, wędzonkę, ziemniaki czy jajka. Z kolei barszcz biały zazwyczaj jest zabielany śmietaną i podawany z samym jajkiem.

W czym najlepiej ugotować żurek?

Wybierając garnek do żurku, warto zwrócić uwagę na to, żeby naczynie szybko się nagrzewało i długo utrzymywało ciepło. Żurek wielkanocny to danie, które na uroczystym śniadaniu raczy podniebienia całej rodziny. Zaproszeni goście często proszą o dokładkę lub chcą powrócić do tego tradycyjnego dania także później, po świątecznym porannym posiłku. Dlatego też warto, żeby grube ścianki garnka zapewniały ciepło wewnątrz naczynia przez dłuższy czas. Jedną godnych uwagi z propozycji są garnki Valdinox Space, które posiadają właściwości nieprzywieralne, przez co zapobiegają przywieraniu i przypaleniu potraw. Dzięki takim właściwościom garnka gospodarz świątecznego śniadania nie musi martwić się o to, czy tradycyjny żurek spełni oczekiwania wszystkich zaproszonych. W czasie świąt, ale i nie tylko, w kuchni królują wysokiej jakości naczynia, w których można najpierw podsmażać składniki, a później gotować i zaoszczędzić tym samym czas i miejsce na kuchence.

 

Jak wybrać kiełbasę do żurku i czym go doprawić?

Dobra kiełbasa do żurku to ta parzona, o gładkiej i matowej powierzchni. Kiełbasa pakowana jest lepsza od tej sprzedawanej luzem, ponieważ w jej przypadku zyskuje się informację o dacie produkcji. Polecamy zwarte i kruche kiełbaski, przez które widać zioła gwarantujące wyjątkowy smak. Zanim rozpocznie się gotowanie żurku, można podsmażyć kiełbasę lub wybrać alternatywę w postaci wędzonego boczku.

Odpowiedzią na pytanie, czym doprawić żurek, jest liść laurowy, ziele angielskie czy majeranek. Przyprawy te sprawią, że zupa zyska charakterystyczny smak i wyjątkowy aromat.

Przepis na żurek wielkanocny

 

Składniki:

  • 500 g białej kiełbasy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 ziarna pieprzu czarnego,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 sztuki suszonych grzybów,
  • zakwas na żur w butelce 500 ml,
  • 4 jajka,
  • sól, majeranek, świeży pieprz

 

Sposób przygotowania:

Do 2 litrów wrzątku wrzucamy kiełbasę. Przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do garnka. Następnie wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i grzyby. Całość gotujemy w garnku przez 20 min. Wyjmujemy kiełbasę z garnka i kładziemy na osobny talerzyk. Odcedzamy otrzymany wywar przez sito. Grzyby odkładamy na bok i następnie do wywaru wlewamy zakwas na żurek. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy na wolnym ogniu. W osobnym garnku gotujemy jaja na twardo. Po wystudzeniu obieramy i kroimy na kawałki. Kiełbasę i grzyby z wywaru kroimy na mniejsze części. Serwujemy z jajkiem i świeżo zmielonym pieprzem.