fbpx

Zupa minestrone z młodych warzyw z mielonym indykiem

W tej zupie jest wszystko: smaki, kolory, aromaty i rożne tekstury składników. Mnóstwo świeżych warzyw i chude mięso z indyka powodują, że zupa jest nie tylko pyszna ale tez lekka i niskokaloryczna.

 

Składniki:

  • 20g oliwy spod suszonych pomidorów
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 300g fasolki szparagowej
  • 1 por
  • 1 korzeń selera
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • średnia cukinia
  • około 2l bulionu warzywnego
  • pęczek rzodkiewki
  • 100g groszku
  • ½ szklanki czarnych oliwek
  • 20g mąki
  • 200g szpinaku
  • pęczek dymki
  • sól, czarny pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, oregano

 

Sposób przygotowania:

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę pomidorową i przesmażamy na niej mięso mielone. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz paprykami i ziołami. Dodajemy posiekamy w plasterki czosnek i por oraz poszatkowaną cebulę. Przesmażamy aż się zeszkli. Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do mięsa i razem przesmażamy. Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki, kroimy w mniejsze kawałki, seler kroimy w kostkę a cukinię w ćwierć plasterki dokładamy do garnka. Podlewamy taką ilością bulionu aby przykryła warzywa i gotujemy do miękkości warzyw.

 

 

Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w połówki lub ćwiartki rzodkiewki, groszek, oliwki i szpinak. Gotujemy jeszcze 3 minuty.

 

Około 2 łyżki mąki rozrabiamy w wodzie i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz paprykami i ziołami.

 

Zupę serwujemy z jajkiem sadzonym i dymką.

 

Czas przygotowania: 60′

Stopień trudności: łatwe

Ilość porcji: 10

Kaloryczność: 360 kcal / porcja