Zupa curry z papryką i cukinią

Pikantna, rozgrzewająca zupa curry z mleczkiem kokosowym, czosnkiem, papryką i cukinią. Idealna na szybki, jesienny obiad.

 

Składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cukinii
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1l bulionu drobiowego
  • papryczka chilii
  • 2 pomidory
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • do podania natka pietruszki, biały lub czarny sezam, cząstki limonki

 

Sposób przygotowania:

W dużym garnku rozgrzać olej kokosowy. Zeszklić pokrojoną w mała  kostkę cebulę. Dodać straty na małych oczkach imbir i czosnek. Wymieszać i chwile podsmażyć.Marchew zetrzeć na dużych oczkach do cebulki. Następnie dołożyć pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Przemieszać i podsmażyć kilka minut. Dodać pastę curry rozrobioną w odrobinie ciepłej wody (łatwiej się rozprowadzi). Całość zalać bulionem drobiowym, dołożyć papryczkę chilli w całości i zgotować.

 

Gotować pod uchyloną pokrywką do miękkości warzyw (około 7-9 min). Pod koniec gotowania dołożyć obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, a po kolejnych 2-3 minutach mleczko kokosowe. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Serwować z natką pietruszki, ćwiartką limonki i prażonym na suchej patelni sezamem.

 

 

Czas przygotowania: 30′

Stopień trudności: łatwe

Ilość porcji: 6

Kaloryczność: 370 kcal / porcja