fbpx

Warzywa przygotowane na patelni — szybki, prosty i tani obiad

Warzywa to bardzo ważny element każdej diety. Dostarczają one organizmowi niezbędnych składników odżywczych oraz witamin. Niestety, często mówi się o tym, że nie są one pożywne i trudno stworzyć z nich smaczne jarskie danie. Jednak, wbrew powszechnej opinii, jedzenie jarzyn ma wiele zalet. Przede wszystkim, pozwala uniknąć niedoborów oraz zmniejsza ryzyko chorób serca. Warzywa nie zawierają również szkodliwego dla ludzi cholesterolu. Co więcej, aby przygotować pyszny obiad oparty na zdrowych produktach, nie potrzebujesz zaawansowanych umiejętności kulinarnych ani dużej sumy pieniędzy.

 

 

Na czym smażyć warzywa, aby były smaczne?

Najlepsze warzywa to te smażone. Aby jednak cieszyć się ich smakiem, potrzebujesz odpowiedniego naczynia kuchennego, takiego jak patelnia aluminiowa Valdinox Pro. Jest ona pokryta nieprzywieralną powłoką zapobiegającą przypalaniu, za której sprawą przygotujesz dania z niewielką ilością tłuszczu. Ponadto z łatwością pozbędziesz się zabrudzeń po skończonym gotowaniu.

 

Kolekcja naczyń z powłoką nieprzywierającą Valdinox PRO

 

Warto zainwestować w produkt z grubym dnem i aluminiowym korpusem. Takie rozwiązanie zapewni równomierne rozprowadzenie ciepła po całej powierzchni naczynia. Szukając najlepszej patelni do smażenia warzyw, zwróć również uwagę na to, aby była ona wygodna. Istotna jest w tym przypadku rączka wykonana z materiału, który ogranicza nagrzewanie. Pozwoli Ci ona uniknąć oparzeń.

 

 

Z czym łączyć oraz jak przyprawiać warzywa?

Przyprawy są kluczowymi elementami wielu potraw. To one gwarantują niepowtarzalny smak i aromat dań. Podczas gotowania, nie warto ograniczać się jedynie do soli i pieprzu. Możesz dodać do obiadu czy kolacji, w zależności od własnych preferencji, również świeże lub suszone zioła, czosnek czy chilli. Warzywa z patelni dobrze smakują także z sosami na bazie przecieru pomidorowego, jogurtu lub mleczka kokosowego, które przygotujesz w garnkach dostępnych w sklepie piękno w domu. Jarzyny są doskonałe zarówno jako główne danie, jak i dodatek. Można łączyć je z ulubionym makaronem, kaszą lub ryżem.

 

 

Przepis na obiad z warzywami na patelnię w roli głównej

Dobry smak potrawy zapewnia umiejętne połączenie ze sobą warzyw, a także dobranie przypraw oraz dodatków. Oto składniki na przykładowe zdrowe i pożywne danie dla 4 osób:

  • 2 puszki ciecierzycy;
  • 2 papryki;
  • 1 puszka kukurydzy;
  • 1 garść pomidorków koktajlowych;
  • 2 większe garści jarmużu/szpinaku;
  • 300 g makaronu świderki;
  • 1 puszka mleczka kokosowego;
  • 2 przetarte ząbki czosnku;
  • 3 łyżeczki curry;
  • 1 łyżeczka kurkumy;
  • 2 łyżeczki ulubionych ziół;
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej;
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej;
  • ½ łyżeczki chilli (opcjonalnie);
  • szczypta soli i pieprzu;
  • olej do smażenia;
  • garść ziaren słonecznika (opcjonalnie).