fbpx

Placuszki z kaszą jaglaną i marchewką

Placuszki z kasza jaglaną, ziemniakami i marchewką doskonale sprawdzą się jako dodatek do dania obiadowego lub samodzielna potrawa.  Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, nieco zbliżone smakiem do placków ziemniaczanych. Doskonale smakuje również, gdy dodamy do ciasta przesmażone mięso mielone.

Mają też inną ważną zaletę… bez problemu przemycimy w nich warzywa do diety niejadka.

 

Składniki:

(na około 20 placuszków)

  • 3 średnie marchewki
  • 3 duże ziemniaki
  • duża cebula
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 100g kaszy jaglanej (suchej)
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • mąka kukurydziana (lub wg. uznania ziemniaczana)
  • sól, czarny pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odsączamy. Ziemniaki, marchew i cebulę obieramy. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szatkujemy drobno natkę pietruszki. Warzywa i natkę łączymy z ugotowaną wcześniej kaszą. Dodajemy jajka, mleko oraz mąkę (w takiej ilości aby uzyskać gęstą konsystencję). Doprawiamy o smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju nakładamy łyżką porcje ciasta.

Smażymy z obu stron na złoto. Serwujemy z kwaśną śmietaną.

Proste placuszki z kaszy jaglanej z marchewką

 

Placuszki z marchewką i kaszą jaglaną

 

Czas przygotowania: 30′

Stopień trudności: łatwe

Ilość porcji: 20 szt