fbpx

Pęczotto w stylu meksykańskim

Wegetariańskie danie w stylu meksykańskim z pęczakiem i warzywami: papryką, fasolą, kukurydza i ciecierzycą. Dobrze doprawione, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu na jednej patelni.

 

Przepis na pęczotto w stylu meksykańskim-Valdinox

 

Składniki:
duża cebula
2-3 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
strąk czerwonej papryki
300g kaszy pęczak
100g przecieru pomidorowego
500ml bulionu
cukinia
240g ciecierzycy z puszki
240g czerwonej fasoli z puszki
puszka kukurydzy
pęczek natki pietruszki
ostra i słodka papryka, sól, czarny pieprz, gorczyca, kmin rzymski,

 

Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy posiekaną w małą kostkę czerwoną paprykę i przesmażamy jeszcze 2-3 minuty. Dosypujemy kaszę pęczak i dolewamy 1/3 bulionu oraz przecier pomidorowy i łyżeczkę gorczycy. Gdy płyn się wchłonie dolewać stopniowo resztę bulionu. Gdy kasza będzie niemal miękka dodać drobno pokrojoną cukinię i przesmażyć jeszcze kilka minut do miękkości kaszy i warzyw. Zdejmujemy z ognia.

 

Ciecierzycę, kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Dodajemy na patelnię razem z posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, słodką i ostrą papryką i kminem rzymskim.
Całość można opcjonalnie posypać startym żółtym serem, nakryć pokrywką i podgrzać jeszcze 2-3 minuty do jego rozpuszczenia.

 

Czas przygotowania: 30′
Stopień trudności: łatwe
Ilość porcji: 8

 

Przepis na meksykańskie pęczotto-Valdinox