fbpx

Łosoś w cieście piwnym

Pyszne, łatwe i szybkie w wykonaniu danie, przynoszące na myśl rybę w nadmorskiej smażalni. Chrupiące ciasto i soczysta ryba. Najlepiej smakuje z ziemniaczkami z koperkiem lub domowymi frytkami i sałatką z świeżych warzyw.

 

Przepis na łososia w cieście piwnym-Valdinox

 

Składniki:

  • 800g fileta z łososia
  • sok z 1 cytryny
  • 200ml jasnego piwa (najlepiej mocno gazowanego)
  • 130ml zimnej wody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki soli lub ½ sosu sałatkowego ziołowego
  • jajko M
  • Sól, czarny pieprz, suszona natka pietruszki
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, delikatnie odciąć skórę i pokroić na porcje. Skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na pół godziny. Wysuszyć papierowym ręcznikiem (koniecznie inaczej ciasto będzie odchodzić od ryby)  i doprawić z obu stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i grubo posypać suszoną natką pietruszki.

 

Ciasto piwne: do naczynia wlewamy świeżo otwarte piwo, dodajemy wodę, jajko, sól lub sos sałatkowy (sypki prosto z opakowania) i bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy składniki sypkie:  mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy,aż będzie jednolite i bez grudek. Opcjonalnie można przepuścić je przez sitko.

 

Przygotowane kawałki łososia maczamy w gęstym cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanej patelni.

 

Czas przygotowania: 15′ + marynowanie 30′

Stopień trudności: średnie

Ilość porcji: 4

 

Valdinox-soczysty łosoś w cieście piwnym