Kurczak z kurkami i szpinakiem w sosie śmietanowym

Kremowy sos śmietanowy a w nim soczysty kurczak z czosnkową nutą, aromatyczne kurki i zielony szpinak. Całość podana z kluseczkami lub ziemniaczkami i gotowanymi warzywami stanowi smakowity i łatwy w przygotowaniu obiad.

 

Składniki:

  • 200 g kurek
  • podwójna pierś z kurczaka lub dwie pojedyncze
  • 3 ząbki czosnku
  • mąka ziemniaczana do obtoczenia
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebulki szalotki
  • 1 łyżeczka masła
  • 200 g szpinaku
  • 150 ml śmietanki 18%

 

Sposób przygotowania:

Kurki szybko umyć pod zimną wodą. Ułożyć na papierowym ręczniku do odsączenia.

Filet z kurczaka pokroić w poprzek w około centymetrowej grubości kotleciki. Doprawić z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtoczyć w mące ziemniaczanej.

 

 

Na sporej patelni rozgrzać nieco oliwy i przesmażyć kurki prze kilka minut aż odparują nadmiar wody. Dodać pokrojoną w plasterki szalotkę i przesmażać aż się zeszkli. Dodać łyżeczkę masła i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przełożyć na talerz.

Na patelnię po kurkach dodać nieco oliwy i przesmażyć przygotowana wcześniej pierś kurczaka na złoto z obu stron. Dołożyć z powrotem kurki oraz szpinak. Przemieszać aż szpinak zwiędnie. Dolać śmietankę i zagotować. Zredukować do pożądanej gęstości. W razie potrzeby doprawić do smaku.

 

Serwować z gotowanymi warzywami oraz ziemniakami lub kluseczkami.

 

Czas przygotowania: 3o‘

Trudność: łatwe

Ilość porcji: 4

Kaloryczność: 460 kcal/porcja