fbpx

Gryczane rigatoni z bobem i dymką

Szybkie w przygotowaniu, letnie danie obiadowe z zielonym bobem i dymką. Dzięki gryczanemu makaronowi będzie odpowiednie także dla osób na diecie bezglutenowej. Smak dania podkreśla odrobina parmezanu i szynki.

 

Składniki:

  • 400 g makaronu gryczanego rigatoni (lub innego)
  • 500 g młodego bobu
  • pęczek cebulki dymki
  • 100 g chudej szynki (opcjonalnie parzonego boczku)
  • 30 g startego parmezanu
  • olej do smażenia
  • sól, czarny pieprzem

 

Sposób przygotowania:

makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić i przelać zimna wodą żeby się nie skleił.

Bób ugotować w wodze z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Odcedzić. Jeśli bób nie jest młody i ma twarda skórkę, trzeba go obrać.

 

 

Na dużej patelni rozgrzać nieco oleju. Przesmażyć szynkę pokrojoną w słupki do zarumienienia, dodać posiekaną dymkę i przesmażać dalej około minuty. Dodać ugotowany wcześniej bób i makaron oraz starty parmezan. Przesmażyć, aż danie się ogrzeje i ser rozpuści. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

 

 

 

 

Czas przygotowania: 40’

Trudność: łatwe

Ilość porcji: 3

Kaloryczność: 560 kcal/porcja