Jeśli ze wszystkich pór roku mielibyśmy wybrać tą, która najbardziej sprzyja robieniu zup, nasz wybór przypadłby na jesień. Z jednej strony wciąż szeroki wybór i dostępność warzyw, z drugiej – aura sprzyja rozgrzewającym posiłkom. Dziś zupa dyniowa „z podwójnym grzaniem” – na ostro. Łatwa, smaczna i treściwa. Do dzieła!
Składniki:
· 1 kg dyni
· 1l bulionu
· 2 ząbki czosnku
· Tabasco (5-10 kropli)
· grzanki chlebowe
· sól, pieprz cayenne
· pietruszka
Sposób przygotowania:
Obieramy i czyścimy dynię, a ucieramy na tarce o grubzch oczkach. Gotujemy bulion, dodajemy dynię, przyprawy i tabasco. Całość należy wymieszać i gotować na wolnym ogniu około godzinę. Po ugotowaniu zawartość garnka miksujemy na krem. By oszczędzić bałaganu i energii, a zarazem być pewnym, że składniki równomiernie przeszły obróbkę termiczną, polecamy Wam wysokie garnki VALDINOX z serii Rock i Black.
Po zmiksowaniu próbujemy i ponownie doprawiamy do smaku (wg uznania). Przelewamy do miseczek, obsypując szczyptą pestek, grzanek i pietruszką.
· Grzanki zrobisz samemu, krojąc chleb w kostkę i smażąc z olejem na patelni
· Całość ozdobić możesz artystycznym kleksem ulubionej śmietany