Zupa dyniowa z ogniem

Jeśli ze wszystkich pór roku mielibyśmy wybrać tą, która najbardziej sprzyja robieniu zup, nasz wybór przypadłby na jesień. Z jednej strony wciąż szeroki wybór i dostępność warzyw, z drugiej – aura sprzyja rozgrzewającym posiłkom. Dziś zupa dyniowa „z podwójnym grzaniem” – na ostro. Łatwa, smaczna i treściwa. Do dzieła!

 

Składniki:

·        1 kg dyni

·        1l bulionu

·        2 ząbki czosnku

·        Tabasco (5-10 kropli)

·        grzanki chlebowe

·        sól, pieprz cayenne

·        pietruszka

 

Sposób przygotowania:

Obieramy i czyścimy dynię, a ucieramy na tarce o grubzch oczkach. Gotujemy bulion, dodajemy dynię, przyprawy i tabasco. Całość należy wymieszać i gotować na wolnym ogniu około godzinę. Po ugotowaniu zawartość garnka miksujemy na krem. By oszczędzić bałaganu i energii, a zarazem być pewnym, że składniki równomiernie przeszły obróbkę termiczną, polecamy Wam wysokie garnki VALDINOX z serii Rock i Black.

 

Po zmiksowaniu próbujemy i ponownie doprawiamy do smaku (wg uznania). Przelewamy do miseczek, obsypując szczyptą pestek, grzanek i pietruszką.

·        Grzanki zrobisz samemu, krojąc chleb w kostkę i smażąc z olejem na patelni

·        Całość ozdobić możesz artystycznym kleksem ulubionej śmietany