fbpx

Przepis na wigilijnego pstrąga w płatkach migdałowych

Pstrąg w płatkach migdałowych – alternatywa dla wigilijnego karpia

Kolacja wigilijna to jedno z najważniejszych wydarzeń w roku. Specjalnie na tę okazję przygotowuje się 12 potraw. Jednym z głównym dań jest zwykle smażony karp. Jednak nie wszystkim gościom odpowiada smak tej ryby. Co więcej, do świątecznego menu warto wprowadzić nowości kulinarne. Doskonałą alternatywę dla tradycyjnych specjałów stanowi przygotowany na patelni pstrąg obsypany migdałowymi płatkami.

 

Nieprzywieralna patenia Valdinox Expert to klucz do smażonego sukcesu

Nieprzywieralna patenia Valdinox Expert to klucz do smażonego sukcesu

 

Dlaczego podczas wigilijnej kolacji spożywa się ryby?

Jedzenie potraw z ryb w czasie tej uroczystej kolacji związane jest z pielęgnowaną przez wiele lat tradycją, a także z wartościami religijnymi. Ustanowiony przez Kościół post, który zniesiono w Polsce dopiero w 2003 roku, zakazywał spożywania mięsa. W związku z tym także dzisiaj, w Wigilię na stole często goszczą ryby. Są one również symbolem chrześcijaństwa i odradzającego się życia.

 

 

Warto dodać, że greckie słowo ICHTHYS, oznaczające rybę, to pierwsze litery słów – Jezus Chrystus Boga Syn Zbawiciel, dlatego ta potrawa jest tak ważna podczas Bożego Narodzenia. Karp to danie, które często gości na świątecznym stole, jednak popularność zyskał on dopiero po II wojnie światowej. Wcześniej nie wyróżniał się spośród potraw przygotowanych z łososia, szczupaka czy śledzia, a także pstrąga. W związku z tym warto zaskoczyć gości i zaserwować im inną aromatyczną rybę.

 

 

Jakie naczynia są potrzebne do przyrządzenia ryby ze złotą, chrupiącą skórką?

Doskonałe do smażenia rybypatelnie Valdinox, ponieważ dzięki powłoce non-stick jedzenie nie przywiera do powierzchni naczynia, więc nie ma ryzyka, że potrawa się przypali. Ponadto grube ścianki i dno zapewniają równomierne rozprowadzanie ciepła, co pozwala na wydobycie głębi smaku oraz aromatu przygotowanego dania. Do smażenia na tej patelni potrzebujesz niewiele tłuszczu, dzięki czemu przyrządzane na niej jedzenie jest mniej kaloryczne.

 

Wszystkie patelnie marki Valdinox - znajdziesz w sklepie pieknowdomu.pl

                                        Wszystkie patelnie marki Valdinox – znajdziesz w sklepie pieknowdomu.pl

 

Patelnia powinna mieć nienagrzewającą się, ergonomiczną rączkę. Ułatwia ona przyrządzanie dań oraz chroni przed poparzeniem, co docenisz podczas kuchennych przygotowań do świąt. W okresie Bożego Narodzenia ważny jest każdy moment spędzony z bliskimi, dlatego nie warto marnować ani chwili na czyszczenie naczyń po gotowaniu. Z patelni marki Valdinox z łatwością usuniesz tłuszcz i resztki jedzenia. Zwróć również uwagę na to, aby naczynia, które wybierasz, były dostosowane do rodzaju posiadanej kuchenki.

 

Przepis na doskonałego pstrąga w płatkach migdałowych

Pstrąg to delikatna w smaku i aromatyczna ryba. Jest cennym źródłem białka oraz witamin z grupy B, a także witamin A i D, dlatego doskonale sprawdzi się na wigilijnym stole. Do przyrządzenia dobrej potrawy przygotuj:

 

  • 2 pstrągi
  • 4 łyżki migdałów w płatkach
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki sklarowanego masła lub innego tłuszczu
  • natkę pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie pstrąga w płatkach migdałowych zacznij od oczyszczenia ryb, a następnie wytnij z nich filety. Później skrop kawałki ryby cytryną i natrzyj solą oraz pieprzem. Teraz jest kolej na rozgrzanie masła na patelni i smażenie pstrąga do momentu aż się zarumieni. W międzyczasie możesz uprażyć migdały. Pamiętaj jednak, żeby naczynie było suche. Na koniec wyłóż rybę na talerz lub półmisek. Nałóż migdały i posiekaną pietruszkę oraz odrobinę masła. Smacznego!