fbpx

Przepis na sos kurkowy

Kurek nigdy dość! Naszą kolejną propozycją obiadową jest sos przygotowany z tych aromatycznych, polskich grzybów. Prosty w przygotowaniu, w sam raz do Twojego ulubionego mięsa, ryżu czy kaszy! Do dzieła!

 

Składniki:

·        300 g kurek

·        ćwierć cebuli

·        ząbek czosnki

·        3 łyżki masła

·        oliwa

·        śmietanka

·        pietruszka

·        sól

·        cytryna

 

Sposób przygotowania:

Kurki umyj, oczyść i wysusz. Posiekaj cebulę i sprasuj czosnek w prasce. Na dużej patelni rozpuść masło i dolej oliwę. Następnie zrumień na niej cebulę i dodaj czosnek. Całość gotuj około minuty.

 

 

Teraz wystarczy dołożyć grzyby i smażyć sos ok 6-7 minut na średnim ogniu. Dolej śmietankę i pietruszkę, wymieszaj i gotuj aż całość nabierze gęstej konsystencji. Danie wykończ solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.