fbpx
Przepis Valdinox na marokańskie tagine, patelnia

PRZEPIS: na marokański tagine z kurczakiem i soczewicą

Tagine to tradycyjne danie kuchni marokańskiej. Jego nazwa pochodzi od ceramicznego bądź glinianego naczynia o tej samej nazwie. Do tagine możemy wykorzystać różnego rodzaju mięsa jak drób, baranina czy wołowina oraz warzywa. Całość łączy mieszanka orientalnych przypraw nadająca mu charakter i smak.

 

Składniki:

  • 500 g mięsa z uda kurczaka (bez kości)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: słodka i ostra papryka, kurkuma, kmin rzymski, cynamon, czarny pieprz, sól
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 15 suszonych moreli
  • ½ szklanki rodzynek
  • ½ szklanki migdałów (słupki)
  • szklanka bulionu drobiowego
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy

 

Do podania:

  • Natka pietruszki lub kolendra
  • Kuskus
  • Jogurt naturalny, gęsty

 

Sposób przygotowania:
Mięso z uda kurczaka umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić w kostkę. Przełożyć do naczynia i wymieszać z oliwą oraz przyprawami.
Cebule posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć. Morele pokroić w paski.

 

W naczyniu do tagine lub na dużej patelni rozgrzać nieco oliwy i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dołożyć mięso z przyprawami i obsmażyć aż białko się zetnie. Dodać soczewicę, morele, rodzynki i migdały. Podlać całość bulionem i gotować pod uchyloną pokrywką na małym ogniu, raz po raz mieszając, aż do miękkości soczewicy.

Serwować na ciepło z natką pietruszki/kolendrą oraz kuskusem i jogurtem naturalnym.

 

 

Czas przygotowania: 30’
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 6
Kaloryczność: 520 kcal/porcja