fbpx

Przepis na lekkie oraz smaczne danie ze szparagów i truskawek

Szparagi z truskawkami — doskonały pomysł na letnią przekąskę

Lato to idealny okres, aby jeść sezonowe warzywa i owoce. Ich wybór jest bardzo duży, dlatego każdy może znaleźć coś dla siebie. Co więcej, o tej porze roku można znaleźć je u polskich dostawców. Warto decydować się na te produkty jak najczęściej, ponieważ zawierają bardzo dużo witamin oraz minerałów. Dania przygotowane z warzyw i owoców są lekkostrawne oraz dają uczucie sytości, dlatego też chętniej sięga się po nie podczas upalnych dni. Co więcej, regulują ciśnienie krwi i zawierają dużo drogocennego błonnika, regulującego pracę jelit.

 

 

Szparagi z truskawkami, czyli sezonowa przekąska na lato

Warto urozmaicić swoją dietę o szparagi. Mają one bardzo mało kalorii, a przy tym zawierają wiele istotnych składników odżywczych. Są bogate w witaminę C oraz E, które poprawiają kondycję skóry i włosów. Ponadto dzięki nim woda nie zatrzymuje się w organizmie, co często dzieje się podczas upałów. Mają również dużo wapnia, fosforu oraz potasu. Uważane są za naturalny afrodyzjak, dlatego warto przygotować z nich danie na spotkanie z ukochanym.

 

 

Truskawki to prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają bardzo dużo soli mineralnych, które nie tylko oczyszczają organizm, ale też ograniczają wchłanianie tłuszczów w układzie pokarmowym. Wzmacniają również odporność. Są one dobre także dla cukrzyków, ponieważ, pomimo iż w smaku są słodkie, mają niski indeks glikemiczny. Mówi się o tym, że truskawki mogą pozytywnie wpływać na nastrój.

 

Co jest potrzebne do przygotowania letniej potrawy?

Aby zachować smak oraz właściwości szparagów, konieczne jest gotowanie ich w specjalnie do tego przystosowanych naczyniach. Wykorzystaj do tego wysoki garnek, w którym warzywa zmieszczą się ułożone w pionie. Jest to ważne, ponieważ górna część jarzyn jest najdelikatniejsza i wystarczy, jeśli będą ogrzewane przez parę. Tego rodzaju wyposażenie kuchni znajdziesz w ofercie marki Valdinox, np. w kolekcji Rock.

 

 

Garnki Valdinox dostępne na stronie Piękno w domu charakteryzują się powłoką, dzięki której przygotowywane potrawy nie przywierają do powierzchni naczynia, a co za tym idzie, nie przypalają się. Co więcej, dzięki tej właściwości łatwiej po skończonym gotowaniu pozbyć się zabrudzeń z naczyń. Za sprawą grubych ścianek oraz dna ciepło równomiernie się rozprowadza, co gwarantuje nie tylko komfortowe gotowanie, ale również energooszczędność. Markę należy również docenić za tworzenie produktów trwałych i odpornych na uszkodzenia mechaniczne. Ponadto garnki mogą być używane na wszystkich rodzajach kuchenek — zarówno gazowych, jak i indukcyjnych.

 

 

Przepis na szparagi z truskawkami

Przygotowanie dania ze szparagów i truskawek jest proste oraz szybkie. To doskonały pomysł zarówno na spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną w ogrodzie, jak i na lunch do pracy. Do przygotowania potrawy wykorzystaj:

  • pęczek szparagów,
  • 300 g truskawek,
  • garść ulubionych orzechów (np. włoskich lub nerkowców),
  • sok z połowy cytryny lub pomarańczy,
  • 100 g mozzarelli,

Przygotowanie dania zacznij od umycia szparagów i odcięcia twardych końcówek. Następnie włóż warzywa do garnka w taki sposób, aby ich główki delikatnie wystawały. Gotuj je 7-9 minut. Po tym czasie wyłóż jarzyny na talerz oraz skrop sokiem z cytryny lub pomarańczy. Na górę połóż wcześniej umyte i pokrojone truskawki oraz orzechy i kawałki mozzarelli.