Marynowane piersi kurczka

Piersi z kurczaka w marynacie miodowo-czosnkowej

Czasem potrzebujemy dania, nad przygotowaniem którego dużo nie trzeba się zastanawiać, ale jego wykończenie zawsze może dać inny, zaskakujący efekt. W tym wypadku efekt końcowy zależy od tego, jakiej marynaty użyjemy, my zaproponujemy Wam miodowo-czosnkową wersję. Zabieramy się do pracy!

 

Składniki:

 

2 piersi z kurczaka
łyżka sosu sojowego lub oliwy
2 łyżki miodu
łyżeczka mielonej słodkiej lub ostrej papryki
sprasowany ząbek czosnku
cytryna, pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

 

Czyścimy kurczaka i kroimy go wzdłużnie na kawałki o preferowanej grubości. Łączymy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nią mięso. Umieszczamy całość w naczyniu i zalewamy resztą marynaty. Zamarynowane mięso wstawiamy na 20-30 min w lodówce. Po wyjęciu z lodówki wrzucamy kurczaka na rozgrzaną patelnię (grillowa patelnia VALDINOX będzie jak znalazł).

 

 

Smażymy/grillujemy do uzyskania rumianego odcienia, co jakiś czas obracając i sprawdzając widelcem, czy mięso jest gotowe. Całość proponujemy podawać z pomidorkami koktajlowymi, cytryną i ulubionym dipem!