Pyszna i soczysta karkówka z młodymi warzywami i aksamitnym sosem na bazie mleczka kokosowego i sera korycińskiego. Dzięki temu, że do przygotowania tego dania użyłam garnka VALDINOX z serii Black, moja potrawa nie wymaga dodatkowego tłuszczu, a gotowanie na minimalnym źródle ciepła dodatkowo chroni moje składniki przed nadmierną utratą cennych składników odżywczych.” – Pani Wioleta Gargula, autorka przepisu z akcji Zostań Testerem VALDINOX.
1 kg karkówki wieprzowej
1 kg ziemniaków
2 cebule
2 cukinie
2 ząbki czosnku
1 puszka mleka kokosowego
1 szklanka utartego sera
3 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
1 łyżeczka suszonej kolendry
2 kulki jałowca
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki sproszkowanej
chili sól, pieprz
Wszystkie przyprawy łączymy ze sobą wraz z rozgniecionym czosnkiem. Najlepiej byłoby, gdyby nawet liść laurowy i kulki ziela i jałowca zostały sproszkowane w jakimś młynku. Taką mieszanką przypraw nacieramy pokrojoną w plastry karkówkę i odstawiamy na min 1 godzinę. Cebulę kroimy w półplasterki i układamy na dnie garnka.
Na cebuli układamy plastry mięsa i zaczynamy wszystko lekko obsmażać. Obsmażone mięso zalewamy mleczkiem kokosowym. W międzyczasie ziemniaki kroimy w plastry, a cukinię w grubą kostkę. Warzywa dodajemy do obsmażonego mięsa i całość mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając zawartość. Na sam koniec dodajemy utarty ser, ja użyłam sera korycińskiego. Po rozpuszczeniu ser ładnie zagęści nam sos. Smacznego!