fbpx
Patelnia wielofunkcyjna VALDINOX idealnie sprawdzi się do smażenia ryb, pieczenia mięs oraz duszenia

Jak wybrać najlepszą patelnię do smażenia ryb?

Smażona ryba kojarzyć się może ze świątecznym stołem, niedzielnym obiadem i nadmorskimi wakacjami. Niezależnie od pory roku i okoliczności stanowi wartościowy posiłek o wyjątkowym smaku. Mimo to ryby trafiają na nasz stół zbyt rzadko. W świadomości wielu Polaków pomijany jest fakt, że ze względu na ogromną wartość odżywczą powinniśmy jeść je przynajmniej 2 razy w tygodniu. Warto to zmienić

Wartości odżywcze ryb

Jak twierdzą lekarze i dietetycy, osoby, których dieta bogata jest w kwasy omega-3 zawarte w rybach, rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, miażdżycę, chorobę Alzheimera, alergie i nowotwory. Ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć tych kwasów tłuszczowych, dlatego należy dostarczać je wraz z pożywieniem. Najbogatsze w kwasy omega-3 są ryby morskie: łosoś, halibut, makrela, śledź, szprot i sardynka. Ponadto zawierają one witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D i E. Chude ryby słodkowodne natomiast są źródłem witamin z grupy B.

Do smażenia ryb używaj patelni z powłoką nieprzywierającą Vadinox

Smażenie ryb – przygotowania

Świeżą rybę płuczemy i zeskrobujemy z niej łuskę. Jeśli nie odchodzi z lekkością, możemy obmyć ją octem i zeskrobać za pomocą noża. Nie moczymy ryby zbyt długo, aby nie wypłukać z niej cennych wartości odżywczych. Ostrym nożem kroimy całość na filety. Jeśli mamy do czynienia z rybą mrożoną, należy stopniowo odmrażać ją w lodówce, a następnie całkowicie osuszyć (zapobiega to rozpadaniu się na patelni). Sucha ryba będzie gotowa do smażenia tuż po posoleniu.

Filety kładziemy na patelni z powłoką non-stick rozgrzanej do 180 stopni C. Do smażenia ryb najczęściej używa się oleju rzepakowego, ponieważ najlepiej reaguje on w takiej temperaturze. Nie dolewamy oleju podczas smażenia, aby nie zmieniać osiągniętej temperatury. Lepiej użyć więcej oleju na początku niż obniżać stopnie na patelni – ryba bez panierki nie wchłonie tłuszczu w całości. Jeśli na tafli oleju pojawią się pękające pęcherzyki powietrza, oznacza to, że patelnia do smażenia ryb jest w pełni gotowa.

Jak smażyć ryby?

Prawidłowo usmażona ryba będzie miała delikatne, soczyste mięso, nie powinna być zbyt sucha ani się rozpadać. Ile smażyć rybę? Czas obróbki termicznej jest ruchomy, zależy od gatunku i grubości filetów. Dla ryb chudych będzie krótszy, niż dla tłustych. W przypadku patelni nieprzywierającej średniej grubości filety smażymy przez około 7 minut po jednej stronie i nieco krócej po drugiej – do pełnego zarumienienia się. Ważne, by podczas smażenia rybę przewracać tylko raz.

Rybę aby była soczysta oraz chrupiąca najlepiej przygotowywać na patelni nieprzywierającej non-stick

Ogień zmniejszamy zaraz po całkowitym rozgrzaniu patelni. Pamiętajmy, że ryb nie smaży się pod przykryciem. Rybę w gorącym tłuszczu doprawiamy według uznania. Jeśli zdecydujemy się skropić potrawę cytryną, nie warto robić tego w czasie smażenia. Cytrynę najlepiej wycisnąć dopiero nad talerzem.

Na czym smażyć ryby?

Każdy kucharz wie, że patelnia to podstawa. Patelnia do smażenia ryb powinna być odpowiednio duża i nie posiadać wybrzuszeń dna. Powyginana nie będzie rozgrzewać się równomiernie, co może sprawić, że jedne kawałki ryby będą bardziej wysmażone, niż drugie, a zarysowana może przywierać. Aby długo cieszyć się gotowaniem, warto zainwestować w solidną patelnię z grubym dnem. Ostatecznie wybór patelni zależy również od jej przeznaczenia – na innych powierzchniach smażymy całą rybę, a na innych w kawałkach.

Valdinox Rock patelnia uniwersalna z powłoką nieprzywierającą

Jedną z propozycji jest klasyczna patelnia wielofunkcyjna, która poza smażeniem ryb, posłuży także do pieczenia, duszenia czy gotowania innych potraw. Stawiamy na aluminiowe patelnie z powłokami nieprzywierającymi, takie jak te z kolekcji Sand bądź imitujące kamień patelnie VALDINOX Rock, których powłoka marki Dyflon chroni smażone potrawy przed przypaleniem. W kolekcji Rock znajdzie się także coś dla amatorów dań grillowanych. Warto natomiast pamiętać, że patelnia grillowa służy jedynie grillowaniu, więc jeżeli zależy nam na uniwersalności produktu – postawmy na naczynie z klasycznie gładką powierzchnią.