fbpx

Domowe hamburgery, czyli sposób na domowy fast food

Dziś nie brakuje miejsc, w których można zjeść hamburgery. Niestety, często są one drogie lub do ich przyrządzenia wykorzystywane są składniki o niskiej jakości. Alternatywą dla fast fooda kupowanego w lokalu jest danie przygotowane w domu. Dzięki takiemu rozwiązaniu wiesz, co wkładasz do bułki i masz kontrolę nad ilością tłuszczu, który spożywasz. To sprawia, że danie jest zdrowsze i nierzadko smaczniejsze. Co więcej, na jego przygotowanie nie musisz poświęcić dużego nakładu pracy ani czasu.

Produkty potrzebne do przyrządzenia burgera

Do burgera potrzebne jest mięso. Ważny jest jego gatunek oraz jakość. Klasyczne kotlety przygotowuje się z wołowiny. Możesz zmielić ją w domu, dzięki czemu uzyskasz niepowtarzalny smak. Inną opcją jest kurczak bądź ryba, uznawane za dietetyczne. Wegetarianie oraz weganie mogą zdecydować się na włożenie do bułki dostępnych w marketach lub samodzielnie przygotowanych wyrobów z tofu, ciecierzycy, soi czy innych warzyw. Formując kotlety, pamiętaj, aby były szersze niż bułka w przypadku wyboru mięsa — ze względu na utratę wody, kurczy się ono podczas smażenia. Ich grubość powinna wynosić od 1 do 2 centymetrów. Aby były idealne, potrzebujesz również dobrej jakości patelni.

 

 

Dodatki do burgera wybieraj zgodnie z własnymi upodobaniami. Możesz zdecydować się na klasyczne rozwiązania jak pomidor, ogórek, sałata czy ser. Jeśli lubisz urozmaiconą kuchnię, wzbogać swojego hamburgera o jajko, awokado czy jalapeno. Jeżeli lubisz tłuste potrawy, możesz dodać boczek. Smak fast fooda podkreślają odpowiednio dobrane sosy. Dziś ich wybór jest szeroki — nie musisz ograniczać się jedynie do ketchupu i musztardy. Postaw na majonez, sosy ostre lub słodkie.

 

 

Dobra bułka do hamburgera jest miękka, ale przy tym, delikatnie chrupiąca. Najlepiej wybrać pieczywo pszenne bądź lekko maślane z dodatkiem sezamu. Podczas zakupów warto wyposażyć się również w patyczki do hamburgerów, które pomogą umocnić gotową konstrukcję.

Mięso do burgera — gwóźdź programu

Aby idealnie usmażyć kotlety, zarówno te mięsne, jak i warzywne, niezbędna jest odpowiednia patelnia. Prawidłowy poziom wypieczenia zapewniają produkty VALDINOX z nieprzywieralną powłoką. Warto zacząć od usmażenia boczku, ponieważ wytopiony z niego tłuszcz wydobywa z mięsa smak i aromat. Kotlety musisz położyć na dobrze rozgrzanym oleju. Pamiętaj, aby w trakcie smażenia nie przyciskać ich do dna patelni, ponieważ w ten sposób traci się soki odpowiedzialne za ich soczystość. Smaż około 3 minuty z każdej strony, dopóki nie staną się brązowe na zewnątrz. W środku mięso powinno pozostać różowe.

 

Domowe burgery — obiad dla całej rodziny lub na spotkanie ze znajomymi

Zdrowe domowe burgery przygotujesz przy użyciu wyposażenia kuchni dostępnego w sklepie piękno w domu. Wybierając produkty spożywcze najwyższej jakości, masz pewność, że posiłek będzie nie tylko smaczny, ale również bogaty w składniki odżywcze i witaminy — szczególnie jeśli dodasz do niego warzywa. Dzięki temu, że są one łatwe do zrobienia, hamburgery doskonale sprawdzą się na spotkanie ze znajomymi. Jako poczęstunek, możesz przyrządzić je w wersji mini. Jest to zdrowsza przekąska niż np. chipsy, popularne w przypadku wieczorów przy filmie czy meczu.