Okres karnawału sprzyja organizowaniu przyjęć i spotkań dla przyjaciół i znajomych. Aby kulinarnie zaskoczyć swoich gości nie musimy spędzać godzin w kuchni. Poniżej prezentujemy 3 propozycje imprezowych przekąsek do przygotowania w pół godziny.
Małe, niezobowiązujące tartaletki są świetna propozycją na przekąski, przystawki czy przyjęcia. Spód z ciasta można przygotować i podpiec dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Wtedy przygotowanie tej prostej i smacznej przekąski zabierze nam więcej niż 20 minut.
ciasto*:
100g masła
100g mąki pszennej
100g mąki pełnoziarnistej
2 łyżki zimnej wody
sól
* opcjonalnie gotowe babeczki z ciasta kruchego
Nadzienie:
2-3 białe cebule
zielona część z dwóch porów
masło klarowane do smażenia
sól, biały pieprz
ząbek czosnku
2 jajka
80 ml słodkiej śmietanki 30%
płatki papryki
natka pietruszki do dekoracji
Ciasto: Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tartaletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w w piekarniku w 180 stopniach C przez 15 minut.
* Zamiast przygotowywania własnych korpusów do babeczek możemy równie dobrze użyć gotowych produktów ze sklepu, które ograniczą czas przygotowania tarteletek do 20 minut.
Nadzienie: na patelni VALDINOX rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę i por. Doprawiamy solą.
Cebulowo-porowe nadzienie nakładamy na korpusy z kruchego ciasta. Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy na farsz. Zapiekamy jeszcze przez około 10-15 minut w 180 stopniach aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Posypujemy płatkami papryki i dekorujemy natka pietruszki.
Efektowna, kolorowa sałatka warstwowa z kurczakiem, pomidorkami i fasolką szparagową. Pięknie się prezentuje, więc z powodzeniem możemy postawić ja na imprezowym stole. Do tego jest po prostu pyszna.
120g suchego makaronu kokardki
500g bobu
250-300g pomidorków koktajlowych
500g piersi z kurczaka
sól, pieprz czarny, słodka papryka, oregano, tymianek (lub dowolne, ulubione przyprawy)
500g fasolki szparagowej żółtej
½ główki sałaty
sos czosnkowy:
3 czubate łyżki jogurtu greckiego
3 czubate łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
½ pęczka natki pietruszki
sól, czarny pieprz, cukier, oregano, tymianek
Makaron gotujemy w średniej wielkości garnku VALDINOX al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Wykładamy na dno szklanej misy.
Bób gotujemy aż będzie półtwardy w wodzie z dodatkiem łyżki soli i łyżki cukru. Odcedzamy wg. gustu obieramy z łupinek lub nie. Wykładamy równomiernie na makaron.
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Układamy warstwą na bobie. Delikatnie solimy i pieprzymy.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Na dużej patelni VALDINOX rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy mięso z dodatkiem przypraw przez około 5-6 minut, aż całkowicie się zetnie i puści wodę. Kurczaka (bez powstałego sosu/wody) wykładamy na pomidorki.
Fasolkę szparagową obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy i studzimy zimna wodą. Układamy kolejna warstwę na kurczaku.
Przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt grecki mieszamy z majonezem, posiekaną natką pietruszki, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami (lub sosem sałatkowym). Dokładnie mieszamy. Sosem polewamy równomiernie warstwę fasolki szparagowej. Całość wieńczymy porwanymi listkami sałaty (lub rukoli).
Jeśli lubicie cebularze to musicie spróbować tych przygotowanych na bazie ciasta francuskiego. Są absolutnie przepyszne zarówna na ciepło jak i na zimno – można je zrobić w 20 minut. Doskonale sprawdza się jako przekąska na przyjęcia i imprezy.
opakowanie ciasta francuskiego
2 duże czerwone cebule
olej do smażenia
15dag żółtego sera
sól, czarny pieprz
jajko
mak do posypania
Cebule siekamy w piórka. Na patelni VALDINOX rozgrzewamy nieco oleju i szklimy cebulkę. Studzimy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ciasto rozwijamy i wykładamy równą warstwę podsmażonej cebulki (zostawiając krótszy bok na szerokość około 5cm bez nadzienia). Na cebulce równą warstwą wysypujemy starty ser. Całość solimy i pieprzymy. Zawijamy wzdłuż krótszego boku w rulon. Ostrym nożem kroimy na kawałki o szerokości około 2cm. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy wierzch i boki każdego kawałka. Wierzch posypujemy makiem.
Pieczemy w 210 stopniach C przez około 12-15 minut do zarumienienia.