Pomysł na przekąski

Pomysły na karnawałowe przekąski

Okres karnawału sprzyja organizowaniu przyjęć i spotkań dla przyjaciół i znajomych. Aby kulinarnie zaskoczyć swoich gości nie musimy spędzać godzin w kuchni. Poniżej prezentujemy 3 propozycje imprezowych przekąsek do przygotowania w pół godziny.

Imprezowe tartaletki porowo-cebulowe

Małe, niezobowiązujące tartaletki są świetna propozycją na przekąski, przystawki czy przyjęcia. Spód z ciasta można przygotować i podpiec dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Wtedy przygotowanie tej prostej i smacznej przekąski zabierze nam więcej niż 20 minut.

 

Składniki (na 12 sztuk):

ciasto*:

100g masła

100g mąki pszennej

100g mąki pełnoziarnistej

2 łyżki zimnej wody

sól

* opcjonalnie gotowe babeczki z ciasta kruchego

Nadzienie:

2-3 białe cebule

zielona część z dwóch porów

masło klarowane do smażenia

sól, biały pieprz

ząbek czosnku

2 jajka

80 ml słodkiej śmietanki 30%

płatki papryki

natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tartaletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w w piekarniku w 180 stopniach C przez 15 minut.

 

* Zamiast przygotowywania własnych korpusów do babeczek możemy równie dobrze użyć gotowych produktów ze sklepu, które ograniczą czas przygotowania tarteletek do 20 minut.

 

Nadzienie: na patelni VALDINOX rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę i por. Doprawiamy solą.

Cebulowo-porowe nadzienie nakładamy na korpusy z kruchego ciasta. Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy na farsz. Zapiekamy jeszcze przez około 10-15 minut w 180 stopniach aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Posypujemy płatkami papryki i dekorujemy natka pietruszki.

 

Tartaletki warzywne

 

Sałatka warstwowa z kurczakiem i fasolką

Efektowna, kolorowa sałatka warstwowa z kurczakiem, pomidorkami i fasolką szparagową. Pięknie się prezentuje, więc z powodzeniem możemy postawić ja na imprezowym stole. Do tego jest po prostu pyszna.

 

Składniki:

120g suchego makaronu kokardki

500g bobu

250-300g pomidorków koktajlowych

500g piersi z kurczaka

sól, pieprz czarny, słodka papryka, oregano, tymianek (lub dowolne, ulubione przyprawy)

500g fasolki szparagowej żółtej

½ główki sałaty

 

sos czosnkowy:

3 czubate łyżki jogurtu greckiego

3 czubate łyżki majonezu

3 ząbki czosnku

½ pęczka natki pietruszki

sól, czarny pieprz, cukier, oregano, tymianek

 

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w średniej wielkości garnku VALDINOX al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Wykładamy na dno szklanej misy.

Bób gotujemy aż będzie półtwardy w wodzie z dodatkiem łyżki soli i łyżki cukru. Odcedzamy wg. gustu obieramy z łupinek lub nie. Wykładamy równomiernie na makaron.

Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Układamy warstwą na bobie. Delikatnie solimy i pieprzymy.

 

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Na dużej patelni VALDINOX rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy mięso z dodatkiem przypraw przez około 5-6 minut, aż całkowicie się zetnie i puści wodę. Kurczaka (bez powstałego sosu/wody) wykładamy na pomidorki.

Fasolkę szparagową obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy i studzimy zimna wodą. Układamy kolejna warstwę na kurczaku.

Przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt grecki mieszamy z majonezem, posiekaną natką pietruszki, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami (lub sosem sałatkowym). Dokładnie mieszamy. Sosem polewamy równomiernie warstwę fasolki szparagowej. Całość wieńczymy porwanymi listkami sałaty (lub rukoli).

 

Sałatka warstwowa z kurczakiem

 

Ekspresowe francuskie cebularze

Jeśli lubicie cebularze to musicie spróbować tych przygotowanych na bazie ciasta francuskiego. Są absolutnie przepyszne zarówna na ciepło jak i na zimno – można je zrobić w 20 minut. Doskonale sprawdza się jako przekąska na przyjęcia i imprezy.

 

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

2 duże czerwone cebule

olej do smażenia

15dag żółtego sera

sól, czarny pieprz

jajko

mak do posypania

 

Sposób przygotowania:

Cebule siekamy w piórka. Na patelni VALDINOX rozgrzewamy nieco oleju i szklimy cebulkę. Studzimy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Ciasto rozwijamy i wykładamy równą warstwę podsmażonej cebulki (zostawiając krótszy bok na szerokość około 5cm bez nadzienia). Na cebulce równą warstwą wysypujemy starty ser. Całość solimy i pieprzymy. Zawijamy wzdłuż krótszego boku w rulon. Ostrym nożem kroimy na kawałki o szerokości około 2cm. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy wierzch i boki każdego kawałka. Wierzch posypujemy makiem.

Pieczemy w 210 stopniach C przez około 12-15 minut do zarumienienia.

 

Francuskie cebularze