Polędwiczka z whisky

Delikatne, soczyste mięso z polędwiczki wieprzowej skąpane w wyśmienitym sosie śmietanowym z whisky i czerwonym pieprzem, to doskonałe danie na niedzielny obiad czy rodzinne spotkanie przy stole. Świetnie komponuje się z gotowanymi lub pieczonymi ziemniaki i warzywami przygotowanymi na parze.

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 500g)
  • sól, czarny pieprz, ostra papryka, tymianek
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 250ml bulionu
  • 200ml słodkiej śmietanki 30%
  • 50ml whisky
  • pieprz czerwony ziarnisty
  • ½ pęczka natki pietruszki

 

Przepis na polędwiczkę w sosie śmietanowym z whisky-Valdinox

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plastry grubości ok 1,5-2 cm. Mięso spłaszczamy dłonią i doprawiamy z obu stron solą, czarnym pieprzem, ostrą papryką i tymiankiem. Doprawione mięso obtaczamy w mące.

 

Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy szybko (po około 2 minuty na stronie) na dużym ogniu. Mięso zdejmujemy na talerz, a na pozostałym z smażenia tłuszczu szklimy drobno posikaną cebulę oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Dolewamy whisky i lekko przechylamy patelnię aby ogień z palnika zapalił alkohol. Jeśli używamy płyty indukcyjnej możemy alkohol podpalić na patelni. Gdy ogień się wyczerpie dolewamy bulion z śmietanką. Dokładamy przesmażone uprzednio mięso i redukujemy do zgęstnienia sosu.

 

Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, ostrą papryką oraz czerwonym pieprzem ziarnistym. Natkę drobno siekamy i dokładamy do sosu. Mieszamy. Polędwiczki serwujemy z gotowanymi ziemniakami i lekką sałatką.

 

Czas przygotowania: 30′

Stopień trudności: łatwe

Ilość porcji: 3-4 szt.

Kaloryczność: 410kcal/porcja