fbpx
Przepis na placuszki z komosy ryżowej i amarantusa z prażonym jabłkiem, zimowy przepis Valdinox

Przepis na placuszki z prażonym jabłkiem

Zarówno komosa ryżowa jak i amarantus maja mnóstwo wartości odżywczych ale też charakterystyczny, nieco ziemisty smak, który nie każdy polubi. Można go jednak złagodzić poprzez wstępne ugotowanie a następnie smażenie na patelni, na przykład w postaci placuszków. Dodatek słodkiego, prażonego jabłka i kwaśnawej marakui świetnie przełamuje smak dania. Placuszki są idealne na słodkie śniadanie czy podwieczorek.

 

Składniki:

Placuszki

  • ¾ szklanki komosy ryżowej (quinoa)
  • ¾ szklanki amarantusa
  • 3 jajka, rozmiar M
  • 3-4 łyżki mąki kukurydzianej lub owsianej
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • sól
  • olej do smażenia

 

Prażone jabłka

  • 3 kwaśne jabłka
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki cukru
  • cynamon do smaku
  • marakuja

 

Sposób przygotowania:

Komosę ryżową opłukać na sitku ciepłą woda, przełożyć do rondla i ugotować w osolonym wrzątku. Tę samą czynność powtórzyć dla amarantusa. Komosę i amarantusa odcedzić i ostudzić a następnie umieścić w misce razem z jajkami, mąką, nasionami chia, cukrem z wanilia i szczyptą soli do smaku. Masa na placuszki powinna być dość gęsta i delikatnie rozlewać się na patelni.

 

Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką do zupy porcję ciasta na placuszki. Smażymy z obu stron aż do zarumienienia. Gotowe placuszki odkładamy na talerz wyłożony papierem ręcznikowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

 

Przygotowanie prażonych jabłek:

 

Jabłka myjemy, obieramy ze skóry i kroimy w niedużą kostkę. W małym rondelku przesmażamy jabłka, na początku podlewając niewielką ilością wody, żeby się nie przypaliły. Gdy zmiękną dodajemy cukier (do smaku), cynamon oraz łyżkę masła. Jabłka przesmażamy, aż będą miękkie i geste.

 

Placuszki serwujemy na ciepło z prażonymi jabłkami i marakują.

Smacznego!

 

Świąteczny,szybki przepis Valdinox na pieczone jabłka z cynamonem, podawane z placuszkami z komosy i amarantusa

 

Czas przygotowania: 30’

Trudność: łatwe

Ilość sztuk: 12

Kaloryczność: 130 kcal/szt