fbpx

Pizza z patelni, jak z najlepszej włoskiej restauracji

Prosta i smaczna pizza z patelni

Kuchnia włoska cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Szczególnie wielu fanów ma pizza, którą bez problemu można kupić w restauracji, czy pod postacią mrożoną w sklepie. Jednak coraz więcej osób wybiera przyrządzenie tego dania w domu. Niekiedy przeszkodą w samodzielnym zrobieniu tej potrawy jest brak sprawnego piekarnika. Mimo tego nie trzeba rezygnować ze zrobienia pizzy w domowym zaciszu. Alternatywę dla przygotowania wspomnianego specjału stanowi patelnia.

 

 

Jaką patelnię do przyrządzenia pizzy wybrać?

Wybierając naczynie, zwróć uwagę na jego wielkość – nie powinna ona wynosić mniej niż 20 cm, jeśli zależy Ci na tym, aby Twoja potrawa przypominała kultowe danie. Istotny pozostaje również materiał, z którego została wykonana patelnia. Upewnij się, czy ma ona specjalną powłokę nieprzywieraną – m.in. takim produktem jest patelnia Valdinox. To istotna cecha, ponieważ ciasto nie może przywierać do powierzchni – to grozi przypaleniem. Co więcej, takie naczynie bez problemu wyczyścisz – bez nadmiernego użycia siły czy ogromu czasu. Ważne jest też to, aby patelnia równomiernie się nagrzewała. Przygotowywane w ten sposób dania zachowują nie tylko swoje walory smakowe, ale również wszystkie wartości odżywcze.

Podczas smażenia liczy się również wygoda, dlatego nie bez znaczenia jest rączka patelni. Wybierz model z uchwytem ograniczajacym nagrzewanie. Ułatwi, Ci to podanie specjału, bez żadnego ryzyka poparzenia dłoni. Patelnia do pizzy nie powinna być zbyt głęboka, ponieważ mogłoby to utrudnić wyjęcie potrawy. Przed zakupem odpowiedniego naczynia upewnij się także, że może być używane na kuchence, którą masz w domu.

 

Najlepsze dodatki do pizzy

Przygotowując domową pizzę, nie musisz ograniczać się w kwestii składników. Zasada jest jedna – sięgaj po dodatki, które lubisz najbardziej. Pozostajesz amatorem klasycznych smaków? Połóż na cieście pieczarki, szynkę i obowiązkową mozzarellę. Z kolei jeżeli bliżej Ci do poszukiwacza nowych kulinarnych wrażeń, zasmakuje Ci danie z boczkiem, chilli, szpinakiem, oliwkami, owocami morza oraz kozim serem. Smak potrawy podkreślą też zioła, takie jak oregano czy bazylia. Ciekawy dodatek stanowi również sos do pizzy.

 

 

Przepis na pizzę z patelni

Do przygotowania ciasta na pyszną domową pizzę potrzebujesz:

  • 10 g suchych drożdży
  • 300 g mąki
  • ¾ szklanki letniej wody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczkę oliwy
  • łyżeczkę cukru
  • szczyptę soli.

Dodatki do pizzy:

    • 40-50 g pepperoni
    • 1 papryka słodka
    • ⅓ puszki kukurydzy
    • 1 cebula
    • 3 ogórki konserwowe
    • 150 g pieczarek
    • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    • 200 g żółtego sera
    • 50 g fety.

 

Do zrobienia sosu użyj 2 łyżeczki musztardy, 3 łyżki majonezu i 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie pizzy zacznij od wymieszania składników potrzebnych do wyrobienia ciasta. Uformuj je w kulkę i odstaw na pół godziny. Następnie pokrój dodatki. Zimną patelnię delikatnie polej olejem, a potem uformuj na niej ciasto. Tak uzyskaną masę smaż, aż spód się zarumieni. Potem przełóż go na druga stronę i posmaruj powierzchnię koncentratem. Kolejnym krokiem jest położenie pozostałych dodatków. Przykryj danie pokrywką, aż do momentu rozpuszczenia się sera. Teraz musisz tylko ozdobić pizzę sosem. Smacznego!