Patelnia grillowa

Patelnia grillowa – sposób na smaczne i zdrowe smażenie

Patelnia grillowa to idealny sposób na grillowanie zimą ale też świetna alternatywa dla tych, którzy nie mają grilla ogrodowego lub chcą przygotować tylko dwa befsztyki lub kilka szaszłyków, bez czasochłonnego rozpalania paleniska.

Dlaczego patelnia grillowa?

Bo możemy smażyć zdrowiej! Nie musimy rezygnować z ulubionych smażonych dań, ale możemy przygotować je w zdrowszej wersji. Co więcej patelnia grillowa jest nawet zdrowsza od tradycyjnego grillowania na węglu, gdyż podczas przygotowywania potraw wytapiający się tłuszcz, spada z ułożonego na ruszcie mięsa na znajdujący się pod nim brykiety lub węgiel. Spala się i osadza na grillowanych potrawach. Nie dotyczy to patelni grillowej, ponieważ nie mamy tu tradycyjnego paleniska. Natomiast to, co najistotniejsze, czyli wytapianie zbędnego tłuszczu pozostaje bez zmian. Możemy bezpiecznie używać patelni grillowej i przygotowywać na niej potrawy przez cały rok, nawet nie mając ogrodu.

To co odróżnia patelnię grillową od zwykłej patelni do smażenia to profilowane dno z charakterystycznymi żłobieniami, które odprowadzają tłuszcz wytopiony ze smażonego mięsa, a przygotowana potrawa jest mniej kaloryczna. Budowa patelni pozwala uzyskać taki sam smak i wygląd potraw, jak tych przygotowanym na klasycznym grillu. Patelni grillowych VALDINOX możemy używać na wszystkich typach kuchenek i płyt grzewczych, z indukcyjną włącznie. Rozmiary patelni grillowych są różnorodne – od małych 24cm patelni do 30cm ze specjalnymi dzielonymi komorami. 

 

Patelnia grillowa

 

Jak używać patelni grillowej?

Patelnia grillowa, jak każda inna, wymaga „wygrzania” – nie umieszczamy potraw na zimnej powierzchni. Należy wykonać próbę temperatury np. kładąc mały kawałek mięsa. Grillowanie wymaga umiejętnego dostarczania patelni odpowiedniej temperatury  w granicach 200-225 stopni. Na zbyt zimnej patelni grillowej zyskamy mdłe, tłuste mięso, które nie wytopiło nadmiaru tłuszczu. Na zbyt rozgrzanej – wysuszone, gorzkawe potrawy.

 

 

Koniecznie trzeba pamiętać, że pomimo krążącym opiniom, nie grilluje się na suchej patelni. Nawet, jeśli będziemy szykować tłuste mięso, należy pędzelkiem do ciasta rozsmarować nieco tłuszczu na żeberkach patelni, aby unikać przywarcia do powierzchni.

Na patelniach grillowych nie należy stosować zalew, marynat na bazie miodu czy syropu klonowego. Cukier ulega skarmelizowaniu i pokrywa naczynie czarną, ciężką do usunięcia przypaloną warstwą mazi. Z tego samego powodu nie należy stosować nadmiernej ilości gruboziarnistych przypraw.

Co przygotujemy na patelni grillowej?

To co w pierwszej kolejności kojarzy się z grillem to soczyste grillowane mięsiwa: karkówka, łopatka, sznycle, polędwiczki, piersi czy udka z kurczaka, roladki z boczku czy mięsne szaszłyki.

Z powodzeniem możemy przyrządzać także apetyczne grillowane warzywa: cukinię, pomidory, kolby kukurydzy, marchew czy bakłażana oprószonego ulubionymi ziołami i przyprawami.

Na patelni grillowej nie może zabraknąć także ryb: pstrąga, dorsza czy łososia oraz grillowanych serów typu cammembert czy boczniaków, które wyjdą równie dobrze i smacznie jak z prawdziwego, węglowego grilla. 

 

Na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Kluczowa przy wyborze odpowiedniej patelni jest jej wielkość, dostosowana do tego dla ilu osób przygotowujemy posiłki. Niepraktycznym jest (jeśli nie mamy takiej potrzeby) wybieranie dużych gabarytów, które są cięższe i mniej poręczne.

Kolejną ważną kwestia jest  dobór patelni grillowej odpowiedniej do danego typu kuchenki. Oferowane przez nas patelnie grillowe są odpowiednie do wszystkich rodzajów kuchenek. Nie bez znaczenia jest jakość wykonania: grube dno, stabilny, nienagrzewający się uchwyt, dobra powłoka nieprzywierająca. Wszystkie te cechy mogą zaoferować patelnie grillowe VALDINOX. 

 

Przepis na grillowaną wołowinę BBQ

Grillowana, pikantna wołowina dla miłośników sosu BBQ. Nie wymaga wiele pracy. Wystarczy wcześniej zamarynować mięso i ugrillować. Świetna z dodatkiem świeżej sałatki i bagietki.

 

 

Składniki:

marynata:

250ml sosu BBQ

3-4 łyżeczki sosu Piri-Piri lub tabasco

biała cebula

czarny pieprz

1kg pręgi wołowej

 

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na grube plastry.

Składniki marynaty: sos BBQ i sos Piri-Piri dokładnie mieszamy. Cebulę siekamy w plasterki. Mięso smarujemy z obu stron marynatą, układamy w naczyniu i doprawiamy z jednej strony świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na mięsie układamy plasterki cebuli i przykrywamy drugą warstwą zamarynowanego mięsa. Pieprzymy i ponownie układamy cebulę. Mięso zostawiamy w owiniętym folią naczyniu w lodówce na przynajmniej kilka godzin.

Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy i smarujemy olejem. Mięso grillujemy przez około 2 minuty z każdej strony (w zależności od grubości mięsa i naszych upodobań). Serwujemy z świeżą sałatką i bagietką.