Pałki z kurczaka po marokańsku

Danie to przywołuje na myśl arabskie smaki cynamonu, kuminu i szafranu – jednych z najbardziej aromatycznych przypraw na świecie. Kuchnia orientu łączy w sobie różne nuty smakowe – dominują jednak wyraziste, często lekko pikantne potrawy. Soczyste miękkie mięso, doprawione aromatycznymi przyprawami z dodatkiem śródziemnomorskich oliwek to doskonały pomysł na kurczaka w nowym, ciekawym wydaniu. Zapraszamy w podróż po kuchni orientalnej. 

Składniki:

10 pałek z kurczaka

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka masła

Biała cebula lub 2-3 szalotki

2 ząbki czosnku

1/2 pęczek kolendry

Sól, czarny pieprz, kurkuma, szczypta szafranu, słodka papryka, kumin, cynamon

szklanka zielonych oliwek bez pestek

1/4 cytryny

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

W dużym rondlu VALDINOX z wysokim rantem rozgrzać oliwę i obsmażyć pałki kurczaka z każdej strony.

Dodać pokrojoną w talarki cebulę oraz czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz pozostałymi przyprawami: kurkumą, szafranem, papryką, cynamonem i kuminem. Podlać szklanką gorącej wody i wymieszać. Dodać połowę posiekanej natki lub kolendry, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut pod  przykryciem.

Po tym czasie dodać odcedzone zielone oliwki oraz sok i startą skórkę z 1/4 cytryny. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielka ilością wody, a następnie zahartować gorącym sosem i dodać do mięsa.

Gotować bez przykrycia przez około 10 minut aż sos zgęstnieje. Posypać resztą kolendry.

 

Czas przygotowania: 60′

Trudność: średnie

 

Pałki z kurczaka