fbpx

Naczynia przydatne podczas świątecznego gotowania

Święta zaczynają się w kuchni – naczynia, dzięki którym potrawy będą wyśmienite

Przygotowania do świąt obejmują wiele aspektów – trzeba zabrać się za porządki, udekorować dom, ustroić choinkę oraz przygotować prezenty dla najbliższych. Jednak prawdziwym centrum dowodzenia w tym czasie staje się kuchnia, gdyż to w niej przyrządzane jest 12 wigilijnych potraw, które goszczą na bożonarodzeniowym stole. Nic więc dziwnego, że każdemu zależy na tym, aby zrobione dania były jak najlepsze. Na ich smak wpływają nie tylko wysokiej jakości składniki i przyprawy, lecz także naczynia, w których są one przyrządzone. W związku z tym warto postawić na niezawodne garnki oraz patelnie.

 

 

Jakie naczynia przydadzą się podczas świątecznego gotowania?

Przygotowywanie dań na wigilijną kolację jest bardzo pracochłonnym i czasochłonnym zadaniem. Wiele rzeczy trzeba robić jednocześnie, aby zdążyć ze wszystkim na czas. Z tego względu warto posiadać zestaw naczyń, w którym znajdują się garnki i patelnie o różnej wielkości. Dzięki temu szybko przygotujesz potrawy dla wymaganej liczby gości. Co więcej, dzięki takiemu rozwiązaniu przyrządzisz sos czy bigos w odpowiednim naczyniu, bez obaw, że nie zmieszczą się do niego wszystkie składniki.

 

 

W kuchni niezbędne okazują się naczynia, które są wielozadaniowe, jak te z kolekcji Power marki Valdonix. Umożliwiają one gotowanie, duszenie oraz smażenie potraw na wszystkich typach kuchenek. Ponadto takie garnki możesz włożyć również do piekarnika. W tych akcesoriach kuchennych bez problemu przygotujesz barszcz, zupę grzybową, karpia czy kluski z makiem. Nieocenionym pomocnikiem jest również brytfanna. Zrobisz w niej świąteczny obiad dla całej rodziny np. schab pieczony nadziewany śliwką. Wielofunkcyjne naczynia pozwolą Ci zaoszczędzić trochę czasu, skracając czas gotowania dań.

 

 

Na co zwrócić uwagę wybierając naczynia?

Podczas świątecznego gotowania nie trudno o chwilę nieuwagi, często skutkującą m.in. przypaleniem dania. Jednak możesz tego uniknąć, jeśli postawisz na naczynia Valdinox, mające specjalną powłokę non-stick, dzięki której potrawy nie przywierają do powierzchni garnka. Co więcej, po skończonej pracy szybko pozbędziesz się zabrudzeń i to bez potrzeby szorowania. To szczególnie ważne, jeśli po przygotowaniu kolacji chcesz jak najszybciej skończyć sprzątanie i zasiąść do wspólnego stołu razem z bliskimi.

 

 

Jeżeli zależy Ci na tym, aby Twoje potrawy były smaczne, wybierz naczynia, które dzięki grubym ściankom i dnie równomiernie rozprowadzają ciepło. W takich garnkach oraz patelniach mięso i ryby są idealnie usmażone, co przekłada się na smak, soczystość oraz kruchość zrobionych potraw. Warto również zadbać o to, aby rączki naczyń się nie nagrzewały. To umożliwi Ci swobodne mieszanie dań oraz ich serwowanie. Ponadto, ta cecha znacznie poprawi Twoje bezpieczeństwo podczas przygotowywania świątecznych specjałów.

 

Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie

Nie tylko garnki, patelnie i brytfanny są przydatne podczas gotowania, dlatego warto wyposażyć się w kilka niezbędnych akcesoriów. Ciężko byłoby przygotować sałatkę jarzynową czy rybę po grecku bez obieraczki do warzyw. Z kolei ze zmieleniem czosnku, podkreślającego smak wielu dań, doskonale poradzi sobie wyciskacz. Dużym wyzwaniem jest również otwieranie puszek bez specjalnego otwieracza oraz obieranie orzechów bez dziadka do orzechów. Tacy mali kuchenni pomocnicy umilą Ci przygotowywania do świąt.