fbpx
Valdinox przepis na krewetki z fasolka i makaronem,danie na obiad

Makaron z krewetkami i fasolką

Bardzo szybkie danie, które sprawdzi się na romantyczny, wykwintny obiad. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych ani godzin spędzonych w kuchni. Zaskakuje złożonością smaku delikatnych krewetek, aromatycznych pomidorów, słodkawej fasolki i ostrego pieprzu cayenne.

 

  • 500g makaronu spaghetti
  • oliwa do smażenia
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • puszka pomidorów pelatti (400g)
  • sól, czarny pieprz, pieprz cayenne, zioła prowansalskie
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 450 g krewetek tygrysich
  • 300 g fasolki szparagowej zielonej


Sposób przygotowania:

 

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Skrapiamy oliwą z oliwek. Krewetki obieramy z pancerzy pozostawiając ogonki, usuwamy jelito.

Fasolkę szparagową gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru na półtwardo. Przelewamy lodowata wodą. Odstawiamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Szklimy posiekaną w kostkę lub półplasterki cebulę. Opcjonalnie dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Całość delikatnie solimy. Dodajemy pomidory pelatti, doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem , pieprzem cayenne i ziołami prowansalskimi. Podlewamy białym winem oraz dokładamy posiekaną natkę pietruszki, redukujemy.  Do pomidorów dokładamy przygotowane wcześniej krewetki. Gotujemy w pomidorowym sosie 2-3 minuty aż białko się zetnie. Dokładamy ugotowaną fasolkę i makaron. Przesmażamy razem 1-2 minuty. Serwujemy gorące z dodatkiem świeżej zieleniny.

 

 

Przepis na makaron z krewetkami i fasolka Valdinox Mistrz w kuchni

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 25′

Stopień trudności: łatwe

Kaloryczność: 460 kcal/porcja