Makaron smażony z kurczakiem i warzywami

Dania kuchni azjatyckiej cechuje łatwość i szybkość przygotowania. Nie inaczej jest tym razem.  Danie łączy w sobie orientalne smaki pędów bambusa, grzybów mun doprawionych sosem sojowym i octem ryżowym z warzywami: papryką, pieczarkami i kukurydzą.  Do przygotowania tej smacznej i prostej potrawy potrzebujesz jedynie jednego garnka i patelni marki VALDINOX. 

 

Składniki:

200 g makaronu ryżowego (wstążki)

olej sezamowy do smażenia

kawałek imbiru wielkości kciuka

2-3 ząbki czosnku

500g  piersi  kurczaka

marchew

1/2 strąka papryki

200 g pieczarek

½ puszki kukurydzy z puszki

½ kapusty pekińskiej

puszka pędów bambusa

15g suszonych grzybów mun

czarny pieprz

sos sojowy ciemny

ocet ryżowy

łyżeczka cukru trzcinowego

 

dymka do posypania

 

Sposób przygotowania:

Makaron zalać wrzątkiem lub bulionem i odstawić na 5 min. Odcedzić.

Na dużej patelni VALDINOX podsmażyć na oleju  sezamowym starty, obrany imbir oraz czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażyć przez ok. 5 minut. W tym czasie zetrzeć obraną marchewkę na dużych oczkach tarki, paprykę pokroić w słupki a pieczarki w plasterki. Kapustę posiekać. Warzywa dodać do mięsa razem z odcedzoną kukurydzą. Doprawić pieprzem oraz sosem sojowym, octem ryżowym i cukrem. Smażyć wszystko na patelni przez ok. 5-6 minut do miękkości warzyw.

Dodać makaron i kontynuować smażenie przez ok. 2 – 3 minuty. Na koniec posypać posiekaną dymką i gotowe! Smacznego!

 

Makaron z kurczakiem i warzywami