Dania kuchni azjatyckiej cechuje łatwość i szybkość przygotowania. Nie inaczej jest tym razem. Danie łączy w sobie orientalne smaki pędów bambusa, grzybów mun doprawionych sosem sojowym i octem ryżowym z warzywami: papryką, pieczarkami i kukurydzą. Do przygotowania tej smacznej i prostej potrawy potrzebujesz jedynie jednego garnka i patelni marki VALDINOX.
200 g makaronu ryżowego (wstążki)
olej sezamowy do smażenia
kawałek imbiru wielkości kciuka
2-3 ząbki czosnku
500g piersi kurczaka
marchew
1/2 strąka papryki
200 g pieczarek
½ puszki kukurydzy z puszki
½ kapusty pekińskiej
puszka pędów bambusa
15g suszonych grzybów mun
czarny pieprz
sos sojowy ciemny
ocet ryżowy
łyżeczka cukru trzcinowego
dymka do posypania
Makaron zalać wrzątkiem lub bulionem i odstawić na 5 min. Odcedzić.
Na dużej patelni VALDINOX podsmażyć na oleju sezamowym starty, obrany imbir oraz czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażyć przez ok. 5 minut. W tym czasie zetrzeć obraną marchewkę na dużych oczkach tarki, paprykę pokroić w słupki a pieczarki w plasterki. Kapustę posiekać. Warzywa dodać do mięsa razem z odcedzoną kukurydzą. Doprawić pieprzem oraz sosem sojowym, octem ryżowym i cukrem. Smażyć wszystko na patelni przez ok. 5-6 minut do miękkości warzyw.
Dodać makaron i kontynuować smażenie przez ok. 2 – 3 minuty. Na koniec posypać posiekaną dymką i gotowe! Smacznego!