Jakie posiłki warto gotować w lecie? Inspiracje | VALDINOX

Letnie inspiracje z naczyniami VALDINOX

Wraz ze wzrostem temperatury, wiele osób odczuwa spadek apetytu. Wizja obfitego obiadu czy gorącej zupy nie jest zachęcająca, kiedy na zewnątrz panuje upał. Jak zaplanować obiady na upalne dni, aby zadbać o zdrowie i komfort?

Lekkie dania na upały – sposoby na odżywianie się latem

Wysokie temperatury nie sprzyjają gotowaniu. Większość z nas ma wtedy słabszy apetyt, a stanie przy grzejącej kuchence to dodatkowe obciążenie dla organizmu. Przepisy na lato powinny inspirować do dań lekkich, które możemy szybko i łatwo przygotować. Pamiętajmy jednak, żeby nie omijać posiłków, nawet jeśli ze zmęczenia upałem nie odczuwamy głodu. Prawidłowa dieta to zdrowe odżywianie i dbanie o nawodnienie organizmu, a to szczególnie ważne w ekstremalnych, upalnych warunkach.

 

Potrawy na upały powinny być pełne witamin oraz minerałów oraz zawierać dużo sezonowych warzyw i owoców. Warto wybrać produkty lekkie, bogate w wodę i mało przetworzone. Przetrwanie gorących dni ułatwią produkty, których działanie wpływa na nasz organizm chłodząco i nawadniająco. Najlepsze obiady na upalne dni to te, które nie wymagają stania przy kuchence wśród parujących potraw: dla własnego komfortu postaw na szybkie, sprawdzone i nieskomplikowane dania.

 

Kolekcja garnków Valdinox Power

                                                                  Kolekcja Valdinox Power

Zdrowe i szybkie potrawy na upały

Przepisy na lato powinny być wypełnione zdrowymi, nisko przetworzonymi produktami. To czas, kiedy w sklepach i na targach jest mnóstwo warzyw i owoców. Dzięki nim letnie dania są zdrowe i smaczne, kuszą kolorem, zapachem i smakiem.

 

W upalne dni najlepiej sprawdzą się przepisy jednogarnkowe, dzięki którym w szybki i prosty sposób przygotujesz smaczny posiłek dla całej rodziny. Leczo z cukinią to jeden z nich. Weź garnek VALDINOX z kolekcji Power, który idealnie sprawdza się do zapiekania i duszenia potraw, wlej do niego odrobinę oleju, na którym zeszklij pokrojona w kostkę cebulkę, dodaj do niej pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz czosnek. Po kilku minutach dorzuć do garnka pokrojoną w kostkę paprykę, a następnie cukinię. Warzywa połącz z odrobiną przypraw: soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki, łyżeczką oregano. Na koniec dorzuć około kilograma świeżych pomidorów lub passatę pomidorową.

 

Garnek do zapiekania Valdinox Power

                                                                  Garnek z kolekcji Valdinox Power

 

W celu urozmaicenia posiłków – kolejnego dnia możesz połączyć leczo z makaronem lub ryżem, dodać do tego startą mozzarellę i zapiec produkty w piekarniku. Minimalizując nakład pracy i wprowadzając w życie gotowanie zero waste, stworzysz wspaniałą zapiekankę warzywną ze świeżymi, sezonowymi produktami.

Pomysł na lekki obiad

Szybki obiad w jednym garnku to spełnienie marzeń o prostocie i funkcjonalności. Garnki VALDINOX pomagają w realizacji tego planu – skutecznie redukują czas, który zwykle poświęcasz na przygotowywanie posiłków. Niezależnie od tego, czy wolisz gulasz, risotto, czy zupę, kolekcje VALDINOX na indukcję i inne rodzaje kuchenek sprawdzą się w każdej sytuacji.

 

Popularnością w lecie cieszą się łatwe i sprawdzone potrawy, za którymi często tęsknimy przez resztę roku. Młode ziemniaki pieczone z ziołami to kolejny przepis, który idealnie sprawdzi się w letniej kuchni. Brytfanna VALDINOX to odpowiednie naczynie do przygotowania tego posiłku.

 

 Brytfanna z pokrywą żaroodporną Valdinox Expert

 Brytfanna z pokrywą żaroodporną Valdinox Expert

 

Młodych ziemniaków nie warto obierać – zamiast tego lepiej dokładnie je umyć i osuszyć. Dzięki temu po upieczeniu ich skórka będzie złota i apetyczna. Możesz je delikatnie ponacinać, a następnie włóż je do naczynia. Polej oliwą i wymieszaj, aby pokryła ona każdą stronę ziemniaka. Następnie posyp je ziołami prowansalskimi, dodaj trochę pietruszki lub koperku. Piecz do zarumienienia, a po wyjęciu z piekarnika posyp jeszcze odrobiną ziół.

 

Do młodych ziemniaczków idealnie pasuje się lekka sałatka z pokrojonymi pomidorami, ogórkami i jogurtem naturalnym oraz jajko sadzone, smażone na odpowiedniej patelni, np. tej z kolekcji VALDINOX Expert.

 

Kolekcja Valdinox Expert

                                                                  Patelnia Valdinox Expert

 

Napoje na upały

Obiady na upalne dni to nie tylko dania, ale też odpowiednio dobrane napoje. Domowa lemoniada albo woda z owocami, miętą i lodem skutecznie ugasi pragnienie. To niezbędniki do orzeźwienia, kiedy temperatury są wysokie. Unikaj napojów słodzonych, również alkoholu, które nie nawadniają organizmu i negatywnie wpływają na zdrowie.

 

Potrawy na upały nie muszą być męczące i skomplikowane – wybierz szybkie i lekkie przepisy oraz dania, które nie wymagają długiego gotowania i spędzania czasu w kuchni. Makaron ze świeżymi owocami czy ryż z sezonowymi warzywami i ziołami? Wybór jest duży, a garnki VALDINOX pomogą Ci przygotować smaczne dania w kilkanaście minut.