fbpx

Jesienny deser z karmelizowanych gruszek oraz jabłek

Słodka jesień na talerzu — karmelizowane owoce z dodatkiem czekolady

Jesień jest niezwykle klimatyczną porą roku. Przede wszystkim kojarzy się ze spacerami wśród kolorowych liści i delikatnym pukaniem kropel deszczu o parapet. To czas długich wieczorów spędzonych pod kocem z dużym kubkiem gorącej herbaty w towarzystwie filmu na ekranie telewizora lub z książką w ręku. W tym okresie możesz cieszyć się cudownym smakiem sezonowych owoców, którymi są jabłka oraz gruszki. Czerpiąc z dóbr października i listopada, warto zaprosić jesień do swojej kuchni, by wyczarować wyjątkowy deser, którego przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu.

 

 

Dlaczego warto sięgać po sezonowe owoce?

Jesień to doskonały czas na wypróbowanie nowych smaków i połączeń, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Na niektóre ulubione produkty musisz czekać cały rok, więc warto w pełni nacieszyć się nimi, kiedy w końcu u Ciebie zagoszczą. Choć niektóre owoce możesz znaleźć na półkach w sklepie przez cały rok, to jednak najsmaczniejsze są one w okresie, kiedy na bieżąco trafiają na rynek. Lokalne gruszki czy jabłka są znacznie bardziej soczyste, niż te pochodzące z innych krajów.

 

 

Swoją dietę warto wzbogacać o cenne substancje odżywcze przez cały rok. Owoce pojawiające się jesienią wzmacniają odporność, co jest niezwykle istotne w chłodniejszym okresie. Ponadto wpływają one korzystnie na proces trawienia, dzięki wysokiej zawartości błonnika. Gruszki są bogate w wapń, żelazo i miedź oraz w witaminy A, B2, B6 i PP. Przyśpieszają gojenie się ran oraz obniżają ciśnienie krwi. Z kolei jabłka zawierają pektyny, które pomagają oczyścić organizm z trujących substancji. Co więcej, zmniejszają wchłanianie się złego cholesterolu i chronią przed miażdżycą.

 

Jak zachować wartości odżywcze owoców przygotowując jesienny deser?

Żeby móc w pełni cieszyć się wyjątkowymi właściwościami sezonowych owoców, przygotowując na ich bazie dania musisz zachować szczególną ostrożność. Podczas gotowania czy smażenia te małe bomby witaminowe mogą stracić swoje minerały i witaminy. Ponadto przyrządzanie ich w naczyniach z nieodpowiedniego materiału może wpływać na ich smak. Przez to zrobiony przez Ciebie specjał nie tylko nie będzie smaczny, lecz także straci to, co ma najcenniejszego.

 

 

Jeżeli zależy Ci na zdrowym i smacznym gotowaniu postaw na naczynia najwyższej jakości, którymi są patelnie i garnki VALDINOX. Docenisz je za równomierne nagrzewanie się, dzięki któremu produkty nie tracą swojego bogactwa. To również gwarancja tego, że owoce pozostaną soczyste i zachowają swój niepowtarzalny smak. Co więcej, takie naczynia mają specjalną nieprzywieralną powłokę, więc składniki nie będą przyczepiać się do ich powierzchni. Ułatwi ona również późniejsze mycie użytych garnków.

 

Przepisz na szybki oraz smaczny jesienny deser

Jeżeli zależy Ci na przygotowaniu smacznej przekąski, sięgnij po ogólnodostępne produkty i dodatki. Do przyrządzenia karmelizowanych owoców z dodatkiem czekolady potrzebujesz:

  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • ¼ szklanki cukru
  • olejek waniliowy
  • ⅓ kostki masła
  • odrobinę cynamonu.

Przyrządzenie deseru zacznij od pokrojenia owoców na ćwiartki. Pamiętaj, aby usunąć z nich gniazda nasienne. Następnie rozgrzej patelnię, rozpuść masło i połóż na niej gruszki i jabłka miąższem do dołu. Kiedy się zarumienią, obróć je na drugą stronę. Potem wsyp cukier, olejek i cynamon, delikatnie mieszając, aby się rozpuściły. Teraz delikatnie obtocz w nich owoce. Na koniec rozpuść czekoladę i ozdób nią karmelizowane pyszności. Smacznego!