fbpx

Grillowanie w domowym zaciszu na patelni

Pogoda za oknem coraz bardziej wiosenna, więc czas przygotować się na pierwsze tegoroczne grillowanie. Jeżeli nie posiadasz ogródka, rozważ grillowanie w domu. Takie rozwiązanie możliwe będzie dzięki patelni z powłoką non-stick, która doskonale sprawdzi się zarówno w przyrządzaniu tradycyjnych potraw mięsnych, jak i wegańskich.

 

 

Jaką patelnię grillową wybrać?

Niełatwo jest znaleźć patelnię grillową, która spełni oczekiwania jednocześnie amatorów, jak i profesjonalnych kucharzy. W sklepie piękno w domu znajdziesz naczynia kuchenne pozwalające cieszyć się daniami z grilla przez cały rok. Inwestycja w markowe produkty o niepowtarzalnej jakości z pewnością usprawni pracę w kuchni, a wszystko to za sprawą szeregu funkcjonalnych rozwiązań.

 

Sprawdzona patelnia do grilla posiada wielowarstwowe dno, które im jest grubsze, tym lepsze. Jest ono gwarancją równomiernego rozprowadzenia ciepła na powierzchni całego naczynia. Kwadratowa patelnia doskonale się nagrzewa, równo podpieka i sprawia, że potrawa jest jednocześnie chrupiąca i soczysta. Dodatkowym atutem jest powłoka nieprzywierająca DYFLON, ułatwiająca przygotowanie zdrowych posiłków z minimalną ilością tłuszczu.

 

Przykład patelni z powłoką nieprzywierającą DYFLON – Patelnia na indukcję Valdinox Rock 28 cm

 

Na jakie cechy warto jeszcze zwrócić uwagę w czasie zakupu patelni grillowej? Dobrze jest sprawdzić także materiał, z którego wykonano naczynie. Dzięki temu zyskasz pewność, że możesz korzystać z niego na wszystkich rodzajach kuchenek, bez obawy o porysowanie czy zniszczenie powłoki.

 

Wybierając patelnię grillową, przyjrzyj się wyprofilowanej rączce, która powinna być dopasowana do dłoni i zapewniać tym samym wysoki komfort gotowania. Najlepiej, jeśli będzie wykonana z solidnego materiału, antypoślizgowego i nienagrzewającego się podczas smażenia. Cechy te sprawią, że ryzyko poparzenia się czy wyślizgnięcia patelni z dłoni zostanie maksymalnie zminimalizowane.

 

Patelnie grillowe VALDINOX posiadają starannie wyprofilowane ranty oraz dzióbek, dzięki którym w łatwy sposób możesz odlać wodę po gotowaniu warzyw, czy pozbyć się niewielkiej ilości tłuszczu użytego podczas grillowania. Rowkowate dno zapewnia równomierne rozprowadzenie tłuszczu, który nie zostaje wchłonięty przez grillowaną potrawę.

 

 

Jakie potrawy można przyrządzić podczas domowego grillowania?

Pochylając się nad potrawami na grilla, z pewnością na myśl przychodzą kiełbasy, szaszłyki drobiowe czy karkówka. Czas zmienić tradycyjne przekonania i dla urozmaicenia wrzucić na patelnię grillową ryby, warzywa czy sery. Grillując ryby, zwróć uwagę, aby były świeże oraz z ośćmi łatwymi do usunięcia. Najlepiej sprawdzą się pstrągi, dorsze i łososie. Z kolei grillowane warzywa posiadają delikatny smak i głęboki aromat, a także wszystkie niezbędne właściwości odżywcze. Sięgaj po cukinię, bakłażan i szparagi. Jednym z pomysłów podania warzyw jest grillowe ratatouille. Sery z grilla będą zarówno doskonałym dodatkiem, jak i samodzielnym daniem, najczęściej pojawiającym się w towarzystwie słodkiej żurawiny. Doskonale nadadzą się sery pleśniowe, oscypek lub camembert.

Przepis na faszerowane bakłażany z grilla

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 1 czerwona papryka
  • cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na połowę, wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę. Bakłażany posól i odstaw na 30 minut, następnie opłucz i osusz. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię grillową z nieprzywierającą powłoką i wrzuć na nią cebulę, czosnek, paprykę oraz miąższ z bakłażana. Całość opiekaj 5 minut. Wypełnij wgłębienia bakłażana farszem. Tak przygotowane danie umieść na patelni i grilluj do miękkości warzyw.