Grill – przepisy i porady by było smacznie i zdrowo

Od kilku lat grillowanie w Polsce stało się niezwykle popularne, zyskując zasłużone miano „letniego sportu narodowego”. Lubimy spędzać czas z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu w towarzystwie dobrego jedzenia. Choć kiełbaska z grilla, karkówka i kaszanka są podstawą polskiego grillowania coraz częściej sięgamy po grillowane ryby, warzywa i owoce. Grillować możemy niemal wszystko… nawet jeśli nie mamy grilla!

 

Grill nie jedno ma imię 

Gdy tylko zaczyna się wiosna nad ogródkami i działkami unosi się zapach grillowanego jedzenia. I tak aż do późnej jesieni. Grillujemy coraz odważniej, poszerzając menu i szukając nowych smaków. Co ciekawe eksperymentowanie przy grillu przychodzi nam łatwiej niż to we własnej kuchni. I tak osoby o tradycyjnym podniebieniu wybierają klasyczna kiełbasę czy karkówkę. Nie brakuje jednak tych którzy wypróbowują różne pomysły na barbecue.

 

Grillowane żeberka w miodzie

 

Wielbiciele mięsnych potraw mają do wyboru: żeberka, steki, cevapcici (inaczej kofta), hamburgery, skrzydełka z kurczaka oraz różnorodne szaszłyki mięsne i mięsno-warzywne.

Choć zwykle grill kojarzy się z kawałkiem mięsa także wegetarianie znajda propozycje dla siebie: faszerowane warzywa, grillowany camembert czy krewetki a także warzywne szaszłyki.

Coraz większa popularnością cieszą się także grillowane owoce: banany, jabłka, ananasy, brzoskwinie, które podane z gałką lodów waniliowych i bakaliami mogą być fantastycznym słodkim zwieńczeniem posiłku.

 

Grillowane szparagi w boczku

 

Przygotowując posiłek na grillu nie zapomnijmy o sosach i sałatkach. Dodatki do grilla odgrywają nie mniejszą rolę niż samo mięso! Mamy wiele możliwości do wyboru. Najlepiej sprawdzają się świeże, lekkie sałatki z sezonowych warzyw z vinegretem oraz korniszony, marynowane grzyby czy surówki. Najważniejsze to skomponować grillowe przyjęcie tak, żeby dodatki z jednej strony uzupełniały smak dań z rusztu, a z drugiej – były w stosunku do nich urozmaiceniem i odmiennością!

Do grilla znakomicie pasują również sosy – zarówno te przygotowywane samodzielnie jak sos tatarski, tzatziki, chrzanowy czy czosnkowy, jak i gotowe np. musztarda czy ketchup.

 

Jeśli nie dysponujemy ogrodem z powodzeniem możemy skorzystać z patelni grillowej.

Co więcej tego typu patelnia jest nawet zdrowsza niż tradycyjny grill węglowy, gdyż podczas przygotowywania potraw wytapiający się tłuszcz, spada z ułożonego na ruszcie mięsa na znajdujący się pod nim brykiety lub węgiel, spala się i osadza na grillowanych potrawach. Nie dotyczy to patelni grillowej, ponieważ nie mamy tu tradycyjnego paleniska. Natomiast to, co najistotniejsze, czyli wytapianie zbędnego tłuszczu pozostaje bez zmian. Możemy bezpiecznie używać patelni grillowej i przygotowywać na niej potrawy przez cały rok, nawet nie mając ogrodu.

 

 

 

Poniżej prezentujemy 10 ciekawych pomysłów na dania z grilla:

·         Grillowane jabłko faszerowane mozzarellą i orzechami,

·         Pstrąg w marynacie z soku cytrynowego i pomarańczowego z odrobiną świeżego imbiru,

·         Młoda marchew otulona boczkiem i posypana papryczką chili,

·         Grillowana cebula faszerowana kaszanką,

·         Suszone śliwki otulone wędzonym boczkiem,

·         Szaszłyki mięsne z młodymi ziemniaczkami i marchewką,

·         Kiełbaski nacinane, faszerowane mozzarellą, otulone boczkiem,

·         Szaszłyki z tuńczyka, krewetek i cebulki,

·         Grillowany łosoś w marynacie z mango, czosnku i chili,

·         Burgery z łososia i ciecierzycy z sezamem.

 

Porada!

Aby  drewniane patyczki do szaszłyków nie paliły się podczas grillowania a potrawa łatwo z nich schodziła, należy wcześniej namoczyć je w wodzie przez przynajmniej godzinę aby nasiąkły.

 

Przepis na grillowane roladki z śliwkami, boczkiem i cukinią

Składniki:

100g suszonych śliwek

cienkie plasterki parzonego boczku 30dag

2 małe cukinie

ostra musztarda

 

Sposób przygotowania:

Cukinie myjemy i „kroimy” obieraczką na cienkie wstążki. Plasterki boczku rozkładamy na desce do krojenia. Smarujemy cienka warstwą musztardy. Na każdym umieszczamy plasterek cukinii i śliwkę. Zawijamy szczelnie i wbijamy wykałaczkę. Grillujemy na rozgrzanym grillu (możemy użyć aluminiowej tacki) aż nabiorą złotego koloru.

Opcjonalnie do każdej śliwki możemy włożyć połówkę orzecha włoskiego lub migdał. Smacznego!