Valdinox kolekcja power

Smaczne i duszone – obróbka termiczna z naczyniami VALDINOX

Eksperci do spraw żywienia podkreślają, że duszone posiłki są zdrowe dla człowieka, a podczas procesu duszenia nabierają delikatności. Czy duszenie potraw zmieni nasze zwyczaje kulinarne na lepsze i pozwoli cieszyć się dobrym zdrowiem?

Zdrowsza kuchnia, czyli dlaczego warto dusić

Na początek kilka zasad: prawidłowe duszenie potraw to gotowanie pod przykryciem z małą ilością płynu. Najczęściej na małym ogniu, obsmażając początkowo mięso, a następnie dodając jarzyny. Równie skutecznie możemy wykorzystać do tego celu piekarnik – będziemy mieć pewność, że potrawa podgrzewa się równomiernie. Duszenie mięsa bez obsmażania jest szczególnie łatwe w piekarniku, ponieważ w szczelnie zamkniętym naczyniu dusi się we własnym sosie i nie przypala.

 

Kolekcja Valdinox Pro

                                                                                Kolekcja Valdinox Pro

 

Dusić można właściwie każdy rodzaj mięs, warzyw czy grzybów, różni się jedynie czas ich przygotowania. Nie należy jednak poddawać takiej obróbce termicznej mięsa, którego nie przygotowalibyśmy innymi metodami, jak smażenie czy pieczenie. Aby przygotować smaczne duszone mięso, połóż je na odpowiednio rozgrzanym dnie z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu i lekko podsmaż. Tłuszcz, który wytopił się z mięsa należy odlać i uzupełnić naczynie wodą. Podczas duszenia mięs i niektórych warzyw wodę można zastąpić bulionem lub winem.

 

Kolekcja Valdinox Expert

                                                                                Kolekcja Valdinox Expert

 

Duszenie warzyw na patelni polega na zalaniu ich niewielką ilością wody z odrobiną soli oraz cukru i podgrzewaniu aż osiągną odpowiednią miękkość. Nie należy ich odcedzać – tak przygotowany sos zawiera potrzebne witaminy i minerały. Możemy zjeść je z ryżem, kaszą lub połączyć z mięsem, tworząc aromatyczną potrawkę. Grzyby duszone to uniwersalne dopełnienie makaronu, ryżu czy ziemniaków, a ich aromat to znak jesiennej kuchni. Schab duszony w sosie to szybki i smaczny obiad, który możesz przygotować zarówno w garnku jak i brytfannie. Duszona karkówka z warzywami to danie, do którego użyjemy niewielką ilość tłuszczu – zerknijcie do przepisu, aby dowiedzieć się, jak dusić zachowując składniki odżywcze.

Duszenie potraw na patelni i w piekarniku

Znamy już korzyści płynące z przygotowywania potraw tą metodą. Jak wybrać odpowiedni garnek do duszenia potraw? Te właściwe z łatwością znajdziesz wśród produktów marki VALDINOX. Garnki do duszenia powinny mieć średnicę dopasowana do ilości produktów, które chcemy przygotować i  odpowiednio wysokie ścianki, aby zapewnić maksymalne warunki do obróbki termicznej potrawy. Wybierając odpowiednie naczynie do Twojej kuchni, dopasuj jakość i technikę wykonania, ale też potrzeby kucharza – pojemność garnków bywa naprawdę różna. Ważne, aby garnek do duszenia dobrze przewodził ciepło i zawierał odpowiednio dobrze przylegającą pokrywkę. Pozwoli to dusić potrawę bez utraty wody i składników odżywczych. Warto wybrać naczynie odpowiednie do różnego rodzaju kuchenek. Dzięki temu przygotowanie posiłku będzie bardziej ekonomiczne i ekologiczne.

 

Kolekcja Valdinox Power

                                                                                Kolekcja Valdinox Power

 

Produkty marki VALDINOX, patelnie do duszenia potraw czy garnki i brytfanny, to uniwersalne i praktyczne naczynia w każdej kuchni. Pokryte od wewnątrz nieprzywierającą powłoką w dwóch typach – czarnym lub przypominającą kamień – sprawiają, że przygotowana potrawa nie ma bezpośredniego kontaktu z aluminiowym korpusem, a także minimalizuje ryzyko przypalenia czy przywierania do dna. Dzięki temu wystarczy jeden garnek, aby w przyjemny i łatwy sposób najpierw podsmażyć, a później poddusić składniki na smaczny gulasz albo potrawkę. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, garnki VALDINOX mają grube, antypoślizgowe uchwyty. Patelnie VALDINOX z dwoma uchwytami i pokrywką to inwestycja w wygodę użytkowania oraz funkcjonalność. Sprawdzą się bowiem zarówno do duszenia, jak i klasycznego smażenia. Stabilne uchwyty, duża pojemność i łatwość przeniesienia naczynia nawet wypełnionego po brzegi sprawiają, że jest to idealne połączenie patelni i garnka, które warto mieć w swojej kuchni.

 

Kolekcja Valdinox Expert

                                                                                Kolekcja Valdinox Expert

 

Powracającym do mody naczyniem dobrze znanym naszym babciom jest gęsiarka – brytfanna. Brytfanna VALDINOX to naczynie przystosowane do używania w piekarnikach i na wszystkich rodzajach kuchenek. Z łatwością przygotujesz w niej duszone potrawy, wykorzystując tylko jedno naczynie. Doskonale sprawdzi się tutaj kolekcja VALDINOX Power, inspirowana francuskimi gęsiarkami. Specjalne wypustki na spodniej części pokrywy naczynia sprawiają, że cyrkulujące powietrze skrapla się i podlewa potrawę jej własnymi sokami. Dzięki temu zachowuje ona pełnię smaku i wartości odżywcze.

 

Kolekcja Valdinox Power

                                                                                Kolekcja Valdinox Power

 

Wyposażenie kuchni w garnki czy patelnie VALDINOX ułatwiające duszenie potraw pozwoli Ci przygotowywać posiłki jak profesjonalny kucharz.