Dżem owocowy VALDINOX

Konfitury pachnące latem

Kiedy za oknem słota, zaczynamy na powrót marzyć o pięknej słonecznej pogodzie. Aby zatrzymać wspomnienie lata warto wykorzystać dary natury i przygotować pyszne konfitury, którymi będziemy mogli cieszyć się przez cały rok. Konfitury, wielu osobom, kojarzą się z dziecięcą beztroską i wakacjami u babci. Domem wypełnionym słodkim, landrynkowym zapachem gotujących się owoców.

 

Dziś domowej roboty smakołyki przestały być już tylko domeną naszych babć, również młode osoby coraz chętniej próbują swoich sił w zapełnianiu domowych spiżarni. Najlepsze jednak powstają nadal z wykorzystaniem babcinych przepisów. Jeśli tradycyjny przepis to na pewno taki, w którym nie dodajemy żadnych zagęszczaczy. Tradycyjny proces produkcji polega na długim, wolnym smażeniu owoców z cukrem, tak długo aż staną się odpowiednio gęste. Cały proces trwa zwykle 2-3 dni, a przygotowanie i smażenie po kilka godzin. Zajmuje to nieco dłużej czasu, ale przecież dzisiaj większość z nas nie robi ogromnych zapasów na zimę, a raczej rarytasy na specjalne okazje. Takim wyrobom warto poświęcić więcej czasu. Własnoręcznie przygotowane konfitury mogą stać się również smacznym upominkiem dla bliskiej osoby.

Słodki smak konfitur owocowych

Kluczem do przygotowania doskonałych konfitur będą dojrzałe, soczyste owoce oraz doskonałej jakości garnek. Naczynia z kolekcji VALDINOX będą tu doskonałym wyborem. Najlepsze będą niższe garnki, o dużej powierzchni smażenia. Grube ścianki naczynia szybko i równomiernie się nagrzewają, usprawniając smażenie. Wewnętrzna trójwarstwowa powłoka nieprzywierająca (non-stick) skutecznie zapobiega przywieraniu i przypalaniu gęstych konfitur. Do mieszania wystarczy użyć drewnianej łyżki. Doskonałej jakości powłoka ułatwia również utrzymanie naczynia w czystości. Uchwyty w garnkach są trwale połączone z naczyniem (odlewane w jednej formie), gwarantują solidność i bezpieczeństwo użytkowania. Dla ochrony dłoni, przed ewentualnym poparzeniem, należy stosować specjalne silikonowe uchwyty na rączki. Idealnie dopasowane ułatwiają przenoszenie wypełnionego naczynia. Szklane pokrywy z nienagrzewającym się uchwytem ułatwia kontrolowanie procesu smażenia. Ujście na parę zmniejsza ciśnienie, zapobiegając kipieniu. Garnki przystosowanie są do używania na wszelkiego rodzaju kuchenkach, także na indukcyjnych oraz w piekarnikach w zakresie do 240°C. Valdinox to naczynia kuchenne, które nie poddają się próbie czasu.