fbpx
Gęsiarka VALDINOX

Gęsiarka czyli nowe oblicze brytfanny

Brytfanna choć od wieków znana, ciągle nie cieszy się jeszcze zasłużoną sławą. Warto poznać wszystkie jej zalety, a ma ich naprawdę sporo. Na uwagę zasługuje nie tylko opowieść o aromatycznym mięsie, którego zapach przywiedzie do kuchni całą rodzinę, ale przede wszystkim o naczyniu, w którym taką soczystą pieczeń możemy przyrządzić.

 

Kto miał choć raz do czynienia z brytfanną-gęsiarką, dobrze wie, że jest niekwestionowaną specjalistką od tworzenia doskonałych aromatów i smaków. Pozwala upiec duże ilości mięsa w najbardziej optymalnym dla niego środowisku – piekarniku, w którym rozgrzane powietrze otacza potrawę z każdej strony, ścinając białko i soki. W ten właśnie sposób zyskuje się doskonałą, aromatyczną, soczystą wewnątrz, a chrupiącą na zewnątrz pieczeń. Szykowane w brytfannie potrawy można podlewać powstałym z nich samych sosem lub piwem, winem, czy bulionem. W ten sposób zręcznie i pomysłowo modyfikuje się smak i kruchość mięsa.

 

 

Współczesne brytfanny szczycą się najróżnorodniejszą technologią wykonania i dbającymi o zdrowie materiałami. Brytfanny marki Valdinox są atrakcyjne dla zmysłów wzroku i dotyku, a przy tym przyjazne dla naszego portfela. Wymagało to zastosowania odpowiednich technologii. Brytfanny z kolekcji Black wykonane zostały metodą odlewania metalu pod ciśnieniem (die-cast), co pozwoliło również zadbać o to, aby były bezpieczne dla użytkowników, także w perspektywie wieloletniej eksploatacji. Brytfanny die-cast są doskonałe do smażenia i duszenia, gwarantują wspaniały smak i aromat przygotowywanych dań, z zachowaniem wszystkich wartości odżywczych: witamin, makro- i mikroelementów.

Trwałość i solidność

O trwałości i praktyczności naczyń marki Valdinox decydują:

  • Grube ścianki naczyń powodują, że szybko się nagrzewają i długo trzymają ciepło. W ten sposób oszczędzamy czas, energię i pieniądze.
  • Równomierne rozchodzenie się ciepła w takich naczyniach zapobiega deformacji dna.
  • Pokrywy możemy używać również jako samodzielne naczynia.
  • Naczynia są odporne na wysokie temperatury i wstrząs termiczny.
  • Wewnętrzna trójwarstwowa powłoka nieprzywierająca (non-stick), która skutecznie zapobiega przywieraniu i przypalaniu potraw oraz ułatwia utrzymanie naczynia w czystości (do mieszania potraw należy stosować narzędzia wykonane z drewna lub tworzywa sztucznego aby nie uszkodzić powłoki nieprzywieralnej).
  • Uchwyty w brytfannach trwale połączone z naczyniem (odlewane w jednej formie) gwarantują solidność i bezpieczeństwo użytkowania.
    W brytfannie podwójnej, wykonana ze szkła PYREX żaroodporna pokrywa, posiada aromatyzer, dzięki któremu możemy uzupełniać płyny i przyprawy w trakcie przygotowywania potraw, bez konieczności ściągania pokrywy. Jej wypukły kształt zwiększa pojemność naczynia, a dzięki głębokim rantom wewnętrznym skroplona para z garnka nie zalewa kuchenek.
  • Specyficzny mikroklimat, który wytwarza się w naczyniu przykrytym żaroodporną pokrywą, nadaje potrawie kruchości i niepowtarzalnego aromatu.
  • Pokrywę z grillowym dnem możemy używać również jako samodzielne naczynie  przygotowując zdrowe potrawy z niewielką ilością tłuszczu.
  • Naczynia przystosowane do używania w piekarnikach w zakresie do 240°C i na różnych kuchenkach. Brytfannę z pokrywą żaro 32 x 21 cm można dodatkowo używać na kuchenkach indukcyjnych.

Pamiętajmy, że brytfanny warto kupować z rozmysłem, najlepiej opierając się na markach, które tworząc produkty w oparciu o nowe technologie, dbają o nasze zdrowie. Chodzi o to, aby gęsiarka służyła nam przez lata i dbała o zdrowie całej naszej rodziny.