Kurczak w sosie jagodowym

W poszukiwaniu nowych doznań dziś łączymy smak słodko-kwaśny z wytrawnym, mięsnym aromatem. Kurczak z jagodami? Jak najbardziej! Zobaczcie, jak ze smakiem połączyć te dwa składniki.

 

Składniki:

 

2 piersi z kurczaka
1,5 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka wędzonej papryki
cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
2 łyżki posiekanego rozmarynu
1/2 szklanki wina
1 cytryna
500 g świeżych jagód

cukier, sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania

 

Rozgrzej piekarnik do 190 st. Natrzyj piersi solą,pieprzem i papryką. Rozgrzej patelnię Valdinox, ułóż piersi i obsmaż do zarumienienia, następnie wyjmij kurczaka z patelni. Umieść w niej cebulę, czosnek, imbir, rozmaryn i smaż do zeszklenia cebuli.
Wlej wino i zredukuj do połowy. Włóż z powrotem, dodaj sok i skórkę z cytryny oraz jagody. Włóż całość w naszej brytfannie piekarnika, około 30 min.

 

Wyjmij piersi na talerz i postaw brytfannę z sosem na dużym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Dopraw solą pieprzem i cukrem.

 

Podawaj kurczaka na ciepło, świeżo polanego sosem z jagód. Smacznego!