Kopytka z kurkami

Dziś kuchnia polska! Już wkrótce sezon na kurki, warto więc skorzystać z dobrodziejstw natury i poświęcić trochę czasu na przygotowanie czegoś od podstaw. Jeżeli nie macie doświadczenia w grzybobraniu śmiało możecie skorzystać z zasobów lokalnego sklepu i zaopatrzyć się w kurki uprzednio przygotowane do ugotowania.

 

Składniki:

1 kg ziemniaków
1 jajko
ok. 20 dag mąki + do posypania stolnicy
50 dag kurek
3 małe cebule
4 łyżki masła
kilka gałązek tymianku
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, odparowujemy i studzimy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy jajko i mąkę i wyrabiamy cisto aż uzyska konsystencję odpowiednią do formowania i krojenia. Ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej formujemy na stolnicy wałek i kroimy w kopytka po skosie. Kopytka gotujemy w osolonej gotującej wodzie przez minutę od wypłynięcia.

 

Po wystudzeniu przesmażamy kluseczki na maśle na złoty kolor tak, żeby miały chrupiącą skórkę. Na kolejnych 2 łyżkach masła szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy oczyszczone kurki i listki tymianku. Smażymy 4-5 min. mieszając. Doprawiamy pieprzem i solą. Kurki mieszamy z kopytkami.
Jeżeli przepis się Wam spodobał – koniecznie udostępnijcie go znajomym!