Golonka w czerwonym winie

Dziś dla odmiany kulinarne wyzwanie dla wielbicieli mięsiwa – przepis na golonkę w winie. Przygotowanie tego dania zajmie nam trochę czasu, ale jest ono zdecydowanie tego warte. Dłużej nie przedłużając zabieramy się do pracy…

Składniki:

• 2 golonki
• 4 łyżki masła
• marchew krojona w kostkę
• cebula krojona w kostkę
• 2 ząbki czosnku
• 4 łyżki mąki
• pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
• pół puszki pomidorów
• 3/4 szklanki wywaru wieprzowego
• rozmaryn i bazylia, kminek, tyymianek, chili
• sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

 

mięso płuczemy, solimy, pieprzymy i nacieramy rozmarynem. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła i i obsmażamy golonki z każdej strony do zarumienienia.

 

 

Pozostałe masło rozgrzewamy w dużym garnku, dodajemy marchew, cebulę i smażymy przez 7-8 minut, aż cebula zacznie zmieniać kolor. Dodajemy posiekany ząbek czosnku i smażymy chwilę, uważając by nie zbrązowiał. Golonki obtaczamy w mące i dodajemy je do marchewki i cebuli. Całość zalewamy winem, zmiksowanymi pomidorami i wywarem.

 

Doprawiamy kminkiem, solą, tymiankiem, chilli i pieprzem (ilości wg uznania). Następni wolno dusimy pod przykryciem na lekkim ogniu od 1,5-2h. Wyjmujemy golonki z sosu, zawijamy rękaw do pieczenia i pieczemy w temp. 190 st. przez 2 godziny. W tym czasie redukujemy sos, gotując na dużym ogniu i mieszając. Gotowe golonki przekładamy na talerz i polewamy sosem. Voila!